Sterrenkijk tips van Sterrenwacht Sonnenborgh

15 april 2020
Heb je 's avonds weleens omhoog gekeken naar de sterrenhemel? Op Sonnenborgh in Utrecht kun je van alles leren over deze schitterende hemellichamen. Omdat een bezoekje nu helaas niet mogelijk is, geeft de sterrenwacht tips om thuis sterren te kijken én sterrenkundige proefjes te doen.
Tips van Sterrenwacht Sonnenborgh

Thuis sterren kijken

Heb je Venus wel eens gezien? Op sommige momenten is de planeet beter te zien dan normaal. Op dit moment is deze planeet heel goed te zien! Elke week plaatst sterrenwacht Sonnenborgh tips over wat er die week aan de sterrenhemel te zien is (mits helder). 

Wist je bijvoorbeeld dat we in de loop van april en mei weer getuige kunnen zijn van een heldere komeet? De komeet C/2019 Y4 ATLAS komt dan in de buurt van de zon. De komeet staat voor ons gunstig aan de hemel, momenteel in de Grote Beer en hij zou met een verrekijker of zelfs blote oog zichtbaar kunnen worden. 

Houd hier de wekelijkse ontwikkelingen en sterrentips in de gaten!

Thuis leren van de sterren

Nu je niet naar het museum kunt met school of met je ouders, geeft Sonnenborgh tips voor sterrenkundige proefjes die je thuis kunt doen. Zie: https://www.sonnenborgh.nl/thuis-leren-van-de-sterren.

Een heel leuk proefje om thuis te doen op een zonnige dag:

Bouw je eigen zonneoven!

De warmte van de zon kan heel handig zijn bij het opwarmen van marshmellows of een broodje kruidenboter!

Wat heb je nodig voor je zonneoven?

  • pizzadoos
  • zwart papier
  • vershoudfolie
  • aluminiumfolie
  • schaar
  • lijm of plakband
  • stapeltje oude kranten
Tijd om aan de slag te gaan! Hoe ga je te werk?

1. Verzamel alle benodigdheden en leg ze klaar.

2. Zet de pizzadoos voor je neer met de opening naar je toe en knip een klep in de deksel. Laat de klep aan één kant vastzitten en zorg dat je aan alle kanten een rand van 1 of 2 centimeter overhoudt.

3. Bedek de binnenkant van de klep netjes met aluminiumfolie. Het makkelijkste is het om het folie strak om het klepje heen te trekken en aan de achterkant vast te plakken met lijn of plakband. Zorg dat er zo min mogelijk kreukels in het folie zitten.4. Maak het gat in de deksel luchtdicht. Dit doe je met het vershoudfolie. Zorg voor een dubbele laag folie en plak/lijm het goed vast. Let op dat de doos nog wel open kan. Als je klaar bent, heb je een raam waardoor je in de doos kunt kijken.

5. Doe de deksel van de pizzadoos omhoog en bedek de bodem van de doos met zwart papier. Dit is de bodem van je oven.

6. Isoleer de doos met oude kranten. Rol hiervoor een paar pagina's uit de krant op en plak de rolletjes dicht met plakband. Leg ze daarna aan de binnenkant van alle randen van de doos. Plak ze op hun plaats met plakband. Let op dat de deksel nog wel dicht kan.

7. Zet de oven buiten in de zon. Het beste moment hiervoor is als de zon hoog staat: tussen 11.00 en 15.00 uur. Zet de klep met aluminiumfolie zo open dat het zonlicht in de doos kaatst.

8. Je oven is klaar voor gebruik! Leg iets lekkers in de oven (marshmallow, schijfje appel, brood met kruidenboter, knakworstjes) - deksel dicht - afwachten - & smullen uit eigen oven :)Kijk voor meer meer foto's bij de stappen op de site van Museum Sonnenborgh!

Veel plezier!

Liefs Lotte