Museum Speelklok, een vrolijk museum!

26 oktober 2017
Midden in het centrum van Utrecht, in één van de bekendste winkelstraten, zit Museum Speelklok. Kidsproofblogger Inge ging op pad om te ontdekken waarom dit ook wel het vrolijkste museum van Nederland wordt genoemd!
Misschien ben je er tijdens het winkelen wel eens voorbij gelopen, maar heb je nooit de tijd genomen om er eens naar binnen te gaan of misschien heb je je altijd afgevraagd wat daar nou eigenlijk te doen is. Bij ons eerste bezoek aan Museum Speelklok waren we verbaasd hoe groot het museum is, dat hadden we niet verwacht zo midden in de stad! Wij zijn er nu al een aantal keren geweest en het het is er iedere keer leuk. Je kan zelf bepalen hoe uitgebreid je het bezoek maakt, want er zijn verschillende activiteiten voor volwassenen en kinderen.

In de herfstvakantie hebben we een middagje gepland om weer naar Museum Speelklok te gaan. Als we binnenkomen rent zoonlief gelijk naar de museumwinkel, hier krijg je hem al bijna niet weg, want je kan hier een heleboel mooi en muzikaal speelgoed vinden. Ook als volwassene word je erg hebberig van alle bijzondere spullen en muziekdoosjes!

Museum Speelklok kindermuseum

Ben je nog nooit in dit museum bent geweest? Dan raad ik je echt aan om als eerste de kinderrondleiding te doen. Je krijgt op een informele manier interessante informatie over de zelfspelende muziekinstrumenten van vroeger en (het leukste van de rondleiding!) ze laten de meeste instrumenten die ze tonen ook echt muziek maken. Dat gaat van hele kleine speeldoosjes, naar stoelen die muziek maken als je erop zit tot reusachtige dansorgels die een oordovend stuk muziek spelen. Als je geluk hebt krijg je daarop zelfs Thriller van Michael Jackson te horen, wat een hele bijzondere ervaring is uit zo'n gigantisch groot en prachtig versierd instrument.

kindermuseum Speelklok Utrecht

In de vakanties heeft het museum vaak iets bijzonders gepland voor de kinderen. Deze vakantie is er een voorstelling van Belle en het beest. In de hal is er een klein theater gebouwd met stoelen en een grote berg kussens vlak voor het podium, de kinderen verzamelen zich allemaal voor het podium op de kussens. We kijken naar de voorstelling waarin het verhaal gespeeld wordt door twee acteurs die zingen, muziek maken en ook gebruik maken van verschillende instrumenten uit het museum. Zo speelt er onder andere een pianola, een orgel en een muziekdoosje die ik eerder eens bij de rondleiding gezien heb. Echt leuk hoe het verhaal aangepast is aan de locatie!

Kindvriendelijk museum Speelklok Utrecht muziek

Na de voorstelling doen we de kinderspeurtocht, die ook als volwassene nog best lastig is! We gaan op zoek naar het aapje Toon die op verschillende plekken in het museum verstopt is. We zien daardoor de hele benedenverdieping en ontdekken zelfs nog gedeeltes van het museum die we eerder gemist hebben. Aapje nummer 3 is een gemeen aapje, want die heeft zich iets te goed voor ons verstopt. We vragen hulp aan andere zoekende kinderen plus ouders en samen kunnen we de toonkaart compleet maken. Dat schept toch een band, samen zoeken naar aapjes.

Museum Speelklok Utrecht muziek maken draaiorgels

Als we de kaart van de speurtocht volledig hebben ingevuld kunnen we het resultaat gaan uitwerken. We knippen de gaatjes uit die we hebben ingekleurd en gebruiken de toonkaart in de muziekspeler om te luisteren of we de speurtocht goed hebben gedaan. We draaien aan de speler en... horen een bekend liedje! De speurtocht is goed gegaan!

Na de speurtocht gaan we nog wat drinken in het café van het museum. We zijn ongemerkt toch al ruim 3 uur in het museum en zijn er dorstig van geworden! In het café staan allerlei orgels die op verzoek aangezet worden door de medewerkers. De kinderen kunnen hier van alles zien en dansen op de muziek als er weer een instrument begint te spelen. Als je houdt van een rustige plek om iets te drinken dan ben je hier verkeerd, maar hou je wel van een orgelmuziekje als afsluiting van je bezoek aan het Speelklok museum, dan is het erg leuk om hier nog even te zitten en te genieten van een drankje met iets lekkers.

Museum Speelklok is een leuk en informatief museum. Daarnaast is het een droog en warm uitje, niet geheel onbelangrijk de komende tijd. Klik door naar de site voor meer info over het kindvriendelijke Museum Speelklok!

Door Inge Linnebank, samen met Geoffrey, moeder van Tyler (5), woont in Utrecht, Transwijk.

Lees ook onze andere blogs met leuke tips voor kinderactiviteiten in en om Utrecht!