Betoverend Breda

20 december 2018
Van 14 december tot en met 6 januari is Breda omgetoverd tot de warmste en gezelligste winterstad van Nederland. Kidsproof-collega Asja vertelt enthousiast wat er allemaal te beleven is.
Als ik het centrum van Breda binnenkom, krijg ik altijd al een warm gevoel van binnen. Van het mooie historische centrum, de gezelligheid op de Grote Markt, de indrukwekkende Grote Kerk, de leuke winkelstraten, het fijne park en de sfeervolle restaurantjes. We zijn dan ook erg benieuwd wat Betoverend Breda voor extra’s brengt aan de stad en gaan in het donker met het hele gezin op ontdekking.

‘Wow, wat een lichtjes’ zeggen mijn kinderen als we via de Halstraat richting de Grote Markt lopen. Wat een fijn, knus, gezellig sfeertje krijgen we door alle verlichte straten en de verlichte grote bomen op de Markt. We worden er helemaal blij van en zijn meteen helemaal in winterse stemming. Het is koud buiten, maar daar horen we de kinderen niet over. Ze kijken hun ogen uit.

 
Daar zien ze het volgende al: midden op de Grote Markt staat een enorme kerstboom en die kan ook nog eens praten. De jongste vraagt zich af waar de mond van de kerstboom is. Zelf met mond open van verwondering geniet hij samen met zijn broer en zus van het verhaal en alle lichtjes, lampjes en lantaarntjes die in de boom aangaan.Naast de grote kerstboom staat de schaatsbaan. Hoe bijzonder is het om op de Grote Markt met uitzicht op een enorme kerstboom en de verlichte Grote Kerk te kunnen schaatsen. Het is op deze zaterdag vroeg in de avond niet te druk, dus ideaal om de schaatskunsten te oefenen. Hier willen de kids graag nog een keer naar terug! Naast het vrijschaatsen, organiseren ze regelmatig heel leuk kinderdisco's en ijsspelletjes.

We struinen verder langs de kleine kerstmarkt waar in houten huisjes van alles te koop wordt aangeboden. Met een kersttrui rijker zoeken we een restaurantje op de Grote Markt op. Tip: in de weekenden is het zeer verstandig om van te voren een tafeltje te reserveren.

Zin in een versnapering of om even op te warmen? Ga dan voor een warme chocolademelk, snert, een braadworst of andere lekkernijen naar één van de foodcourts bij de Haven en Park Valkenberg. Voor kinderen is Park Valkenberg een fijne plek, aangezien ze daar de ruimte hebben om even rond te rennen en ze heel leuk een tweetal kinderattracties hebben.Elke dag zijn er naast de kerstboom, kerstmarkt en de schaatsbaan bijzondere activiteiten te doen. Zo kunnen wij genieten van een schitterend Begijnhof! Erg indrukwekkend om daar een keer in het donker te lopen terwijl de plek verlicht wordt door 2.000 kaarsjes. Door een raampje kijkend zien we ook nog een begijn aan het werk. We ontdekken Breda echt op een andere manier!

Mijn kids zijn vooral enthousiast over alle lichtjes, kaarsjes en lantaarntjes. En ik moet zeggen, het maakt Breda echt betoverend mooi. Op andere dagen zijn er gelukkig nog meer lichtjes te bewonderen. Zo is er bijvoorbeeld een lichtjeswandeling in het Mastbos, een magische fontein lichtshow in Park Valkenberg en een spectaculaire lichtshow bij de Grote Kerk.

Maar ook kun je Breda ontdekken via een kidswandeling met thema Mary Poppins, speciale kinderactiviteiten bij het Stedelijk Museum, een sprookjesachtige boottocht met de norse schipper tussen de haven en Park Valkenberg en nog veel meer. Combineer het met een dagje winkelen of een bezoek aan één van de culturele uitjes die Breda te bieden heeft en je hebt tijdens de kerstvakantie een fantastische dag met het hele gezin!

Kortom: bekijk het volledige programma op de site van Betoverend Breda en plan je bezoek!

Blog is geschreven door Asja van Hooijdonk, sitemanager Kidsproof Breda en mama van 3 kinderen (5, 7 en 9 jaar).