Nieuwe expo bij De Vrijstaat: Later word ik een skelet

1 oktober 2018
Later word ik een skelet is de naam van de nieuwe expositie in De Vrijstaat. Waar blijf je als je er niet meer bent? En hoe is het om onsterfelijk te zijn? Allerlei vragen die op een speelse en verrassende wijze de revue passeren in deze expo. Soms heel letterlijk en soms meer cryptisch. Heel gevarieerd allemaal, leuk voor jong en oud en een goede verhouding tussen nadenken en doen. Lees alles over de leuke middag van Kidsproofblogger Edith en haar twee dochters bij De Vrijstaat!
Enorme variatie aan activiteiten
Toen ik mijn dochters ter voorbereiding op dit blogbericht vroeg: “Wat vonden jullie het leukste aan de expo?” kreeg ik een stortvloed aan antwoorden. Je verstoppen in het ballenbad, het herleven van de herinneringen van een ander in de kast, het timmeren van je naam aan de stamboom, je teennagel invriezen, bingoën met vragen en ga zo maar door. Teveel om allemaal te noteren hier. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het (voor hun) hoogtepunt: de activiteiten in het werkatelier.


Van nadenken tot doen
Zoals bij elke expo in De vrijstaat start je op de eerste verdieping. Hier leer en ervaar je het thema van de expositie, daarna ga je aan de slag in het werkatelier. Dit keer zijn het twee activiteiten waar de kinderen, en de volwassenen, hun tanden in kunnen zetten. De eerste activiteit staat in het teken van ‘Dia de los Muertes’, dit is een nationale feest- en herdenkingsdag in Mexico. Tijdens dit feest verkleden Mexicanen zich en dragen ze de mooiste maskers. Mijn dochters roepen direct in koor: “O leuk Coco.” De Disney film hit van het afgelopen jaar. We gaan aan de slag met een wit masker en fluorescerende verf. Et voilà 20 minuten later hebben we twee unieke maskers en zijn we klaar voor het fiësta.

Aan de slag
Tijdens de tweede activiteit gaan we in de weer met bamboe, behanglijm en vliegerpapier. Eerst draaien we het skelet van bamboestokken in elkaar en daarna behangen we dat met vliegerpapier. Ondertussen knippen we ook een paar ogen, neus en mond uit. Lekker een beetje kliederen, met als eindresultaat twee schitterende skelettenlampions die we op 10 november mee kunnen nemen naar de Sint Maartenoptocht in Utrecht.We zijn zeker twee uur bezig geweest en de tijd vloog voorbij. Op een hele leuke en laagdrempelige manier worden kinderen aangezet tot nadenken over het leven hier, de dood, onsterfelijkheid en hoe wij daar mee om gaan. Soms serieus, soms met een lach. Wij hebben ons erg vermaakt en tippen deze expo dan ook zeker!

Praktisch
Deze interactieve expo kun je bezoeken t/m 2 december 2018. Openingstijden: iedere zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Extra open op 24, 25 en 26 oktober (herfstvakantie). Klik door naar de site voor meer info over deze expo bij De Vrijstaat.

Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 9 en Nadine 7, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.

Ben je benieuwd naar andere ervaringen van Kidsproof? Kijk dan eens bij alle blogs!