Kidsreporters in het Rijksmuseum van Oudheden

2 december 2015
Onze kidsreporters Rune en Pepijn mochten woensdag 2 december alvast een kijkje nemen in het vernieuwde Rijksmuseum van Oudheden, als állereersten, hoe stoer is dat! Ze kwamen allebei dan ook laaiend enthousiast terug. Hieronder lees je hun verslag!

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is helemaal verbouwd en gaat 15 december weer open. Spannend en vooral héél leuk! Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een nieuwe luisterspeurtocht, met Nienke van Het Klokhuis.

Verslag van Rune – 10 jaar

"Op woensdagmiddag gingen we op bezoek bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Ze zijn aan het verbouwen en zijn bijna klaar. Wij mochten nu al naar binnen en de nieuwe afdeling over de Grieken bezoeken. Er was ook een bewakingsmeneer bij; die vond ik wel een beetje spannend.

Binnen konden we een speurtocht doen. We kregen een soort telefoon met Nienke van het Klokhuis. Zij vertelde ons wat we allemaal konden zien en waar we heen konden. Nienke vertelde een spannend verhaal en soms kon je ook op die telefoon een antwoord geven op vragen over de tentoonstelling. Ik vond dat leuk en heb er veel van geleerd.

Die hele oude spulletjes in de vitrines zagen er heel mooi uit. Er was ook een heeeele grote vaas; bijna net zo groot als ik! Op ander vazen stonden tekeningen van goden, monsters en helden; net een stripverhaal. Heracles was stoer en sterk. Er waren ook mooie gouden munten van vroeger en ook een soort mode-kistje met paardjes erop, die vond ik gek hoekig. Er was een kop van een groot stenen beeld en nog veel meer leuke en interessante dingen om te bekijken.

Ik zal niet alles vertellen, want jullie moeten ook zelf nog wat te ontdekken hebben als jullie gaan. Wel doen hoor, want het Rijksmuseum van Oudheden is een aanrader voor iedereen; jong èn oud!"

Verslag van Pepijn – 10 jaar

"Het Rijksmuseum van Oudheden is weer open! En het is helemaal vernieuwd! Er is een nieuwe rondleiding voor kinderen waarbij je kaartjes, die opgehangen zijn in de zalen, moet scannen en dan het “telefoontje” dat je meekrijgt, aan je oor moet houden.

Wanneer je een kaartje scant, hoor je presentatrice Nienke, bekend van het klokhuis, een oud verhaal of leuke informatie vertellen. Er zijn twee zalen waar deze kaartjes hangen en je kunt natuurlijk ook zelf rondlopen.

Er zijn in het vernieuwde Rijksmuseum ook vooral beelden, vazen en harnassen te zien. Het gaat in de zalen vooral over de oude Grieken, hun goden en oude munten. De beelden in de tweede zaal waar je naartoe gaat, zijn 5000 jaar oud. De beelden in de eerste zaal zijn 4000 jaar oud. Er zijn in deze zalen kleine dingen, zoals de Cycladenidolen. Er zijn ook grote dingen. Er is zelfs een vaas van 1.35 meter!

Voor de kaartjes die je moet scannen, krijg je een boekje. In dat boekje staan de plekken waar de kaartjes zich bevinden. Bij de rondleiding heb je af en toe ook keuzes. Dan zegt Nienke dat. Voor volwassenen is er natuurlijk ook een rondleiding. Deze is alleen niet ingesproken door Nienke, maar door de conservator van het Rijksmuseum. Elk kaartje heeft zijn eigen plek.

Kom dus naar het vernieuwde Rijksmuseum en Zoek&Vind!"

Tip: Deze kerstvakantie moet je natuurlijk een kijkje nemen in het vernieuwde museum. Kijk snel naar het vakantieprogramma in het Rijksmuseum van Oudheden!