Kidsproof bezoek Egyptische zomer in het Rijksmuseum van Oudheden!

2 juli 2022
Wow! Deze zomer zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden maar liefst 3 familietentoonstellingen om samen het oude Egypte te ontdekken. Dat willen we zien natuurlijk! Met onze Kidsproof reporters Mila en Kobe gaan we op ontdekkingsreis.
Egyptische zomer kindertentoonstellingen
Deze zomer staat het museum aan de mooiste gracht van Leiden, het Rapenburg, volledig in het teken van het oude Egypte. Dat valt in de smaak bij onze Kidsreporters.

De één kent het vanwege de Dummie de Mummie boeken, de ander lijkt het wel wat om archeoloog te worden. Graven en afstoffen. En dan spreken farao's, mummies, geheime graftombes, avonturen langs de Nijl én een magische papyrusrol tot de verbeelding. We gaan kijken of het bezoek de verwachtingen waar kan maken!



De papyrus van Qenna

We starten op de eerste verdieping waar we direct de 17 meter (!) lange papyrusrol van Qenna zien. Niet alleen in de vitrine, maar ook tot leven gebracht op de muur, waardoor de kinderen meteen geïnteresseerd zijn. Met Egyptische symbolen, goden en magische spreuken is deze nét gerestaureerde rol super boeiend. Filmjes en animaties maken het voor de kinderen heel toegankelijk.



Op zoek naar Toetanchamon


Na de papyrusrol ontdekken we een witte tent aan de muur, waardoor we de wereld van Toetanchamon binnenstappen. Een wereld vol mysteries blijkt. Met de speurkaart en het doe-boekje ontdekken we in deze familietentoonstelling van álles over de beroemdste farao aller tijden!



Supertof zijn de ruimtes voor de kinderen achter de geheime deurtjes.



Hiërogliefen ontcijferen is net geheimtaal lezen en volgens onze Kidsreporters dus heel tof!



In het laboratotium onderzoeken we met de microscopen hoe Toetanchamon er ooit heeft uitgezien. De interactieve muur waarbij je zelf met voetpedalen een Toetanchamon op de muur kan maken is ook een hit. Net als de computer waarop je je eigen naam met hiërogliefen schrijft. Het duurt dan ook even voordat we de reporters meekrijgen naar de volgende tentoonstelling over de Nijl.



Avonturen langs de Nijl


Als de kinderen zover zijn beginnen we dit échte doe-avontuur met een verhaal over de Nijl, waardoor het meteen leeft!

Wat opvalt zijn de mooie kleuren in de ruimte. Alles is heel duidelijk, kleurrijk, uitnodigend en warm. Hier loop je graag even rond, of liever gezegd: zeil je graag even mee over de Nijl!



Nadat we met blokken een piramide hebben gebouwd (wat nog best lastig was) spelen we een potje ganzenbord. Uiteraard met Nijlganzen en geen gewone ganzen. We leren over de oorsprong van de Nijl en het belang van deze machtige rivier, niet alleen vroeger maar ook nu. Boeiend en leuk en wat ons betreft een groot succes!



Summer School Egypte - Kindercolleges

Als je de kans krijgt wil je natuurlijk van de échte Egypte kenners nog veel meer leren over het oude Egypte. We schuiven daarom aan bij het kindercollege. Als we de zaal verlaten kunnen we allemaal tellen met hiërogliefen en weten we jaartallen, maanden en dagen uit te rekenen. Gaaf!

Wil jij ook veel meer weten over het oude Egypte? Dat kan! Op woensdagmiddag 27 juli en 3, 10 en 17 augustus zijn er gratis kindercolleges over Egyptische goden en koningen, zelf hiërogliefen schrijven en de Nijl. Iets voor jou? Meld je dan snel aan!



Koffie en limonade in de binnentuin


Al eens in de heerlijke binnentuin van het Rijksmuseum van Oudheden gezeten? Dat hadden wij nog niet gedaan en was dus een aangename verrassing tijdens ons bezoek. Met lekkere koffie, koek en limo een fijn rustpunt op deze ontdekkingsreis.



Kidsproof lichtshow


Het grootste topstuk in het Rijksmuseum van Oudheden is de eyecatcher in de grote hal: een èchte Egyptische tempel voor de godin Isis, van 2000 jaar oud! Drie keer per dag is hier een wervelende lichtshow op te zien. Deze lichtshow is nu éxtra Kidsproof. Het was altijd al mooi om te zien, maar nu ook begrijpelijk verteld voor kinderen. Aanrader om deze show tijdens je bezoek te plannen.



En nog veel meer, gratis voor kinderen!


De ochtend is voorbij gevlogen. Als we de 3 familietentoonstellingen bezocht hebben, het college bijgewoond en de lichtshow bewonderd willen Kobe en Mila nog helemaal niet naar huis.

Geef ze eens ongelijk: Rijksmuseum van Oudheden is het nationale centrum voor archeologie. Hier vind je duizenden voorwerpen uit het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk, het Nabije Oosten en ook het vroege Nederland. Er is dus nog genoeg te zien!

We gingen dan ook pas weg nadat we ze beloofd hadden hier deze zomer nog een keer terug te komen! En het goede nieuws is: kinderen t/m 18 jaar zijn vanaf nu gratis in Rijksmuseum van Oudheden.

Klik door op de roze button voor alle praktiche informatie en tickets. We wensen jullie een prachtige Egyptische zomervakantie!

Tamara, Jantine, Kobe en Mila -2 juli 2022
Naar de website