icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37
icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37

Verleidingstips lok je kind mee naar buiten

1 december 2020
Sandra deelt haar 10 verleidingstips om er-op-uit-in-het-groen-met-je-ouders onweerstaanbaar te maken!
We hebben een tuin. Best een aardige. Van vijf bij tien. Met een piratenhut, een verwaarloosde moestuin, een pergola waar de rozen het verloren hebben van de hedera. De tuin is vol van goedbedoelde meer-en-minder geslaagde pogingen om er iets leuks van te maken. De perkjes zijn geclaimd door onuitroerbare vergeet-me-nietjes en dito slakken. Er staat een bontgekleurde tuinset die het mikpunt is voor duivenstront.

Zitten we daar graag? Mwah. Spelen de kinderen er graag? NEE. Dus bij mooi weer gaan we op pad. Naar buiten. En we prijzen ons gelukkig: we wonen midden tussen prachtige stadsparken met speeltuintjes, binnen paar minuutjes zitten we in de duinen en het bos, in een kwartiertje fietsen we naar het strand.Kinderen, in ieder geval die van ons dan, krijg je niet zomaar mee naar het grote buiten. Een speeltuintje lukt nog wel, maar een flinke tocht door bos en duin waarin wij ook nog wat beweging krijgen is een uitdaging. Want: ‘Wat gaan we daar dan doen?’. ‘ Lekker buiten zijn in de natuur’  is absoluut het verkeerde antwoord op deze vraag. We moeten ze meelokken. Verleiden. Onder valse voorwendselen ongemerkt kilometers laten fietsen en wandelen. En dan ook nog op een manier dat ze het idee hebben dat ze het zelf nog leuk vinden ook.Daar heb ik inmiddels jarenlange ervaring mee. Daarom hier mijn 10 verleidingstips om er-op-uit-in-het-groen-met-je-ouders onweerstaanbaar te maken:

1 - Neem een picknick mee. Gezellig pauzeren op een kleedje met lekkere broodjes eten spreekt erg tot de verbeelding van onze jongens. Dat kleedje is een must. Bij picknicken hoort een kleedje. Er moet een goedgevulde rugzak mee. En beter nog: die moet leeg in etappes. Nooit al het lekkers zomaar in een keer weggeven!

2 - Laat je kinderen de route bepalen. Zij mogen voorop. Wij volgen. Maakt niet uit waar we heen gaan, als we maar buiten zijn. Hoe smaller en kronkeliger de paadjes, hoe spannender. Van het pad af is het leukst! En dan maar hopen dat we geen overijverige boswachter ontmoeten. Hoewel, deze dreiging maakt het avontuur des te spannender!

3 - Neem walkietalkies mee. We splitsen. Een team krijgt een voorsprong. Rennen over de kleine zandpaadjes. Het andere team moet met krakerige aanwijzingen de schuilplaats opsporen. Hartkloppingen als ze naderbij komen. Plat op je buik onder een struik.

4 - Trommel wat vriendjes op. Onmisbaar. Vriendjes mee is dubbel plezier. En nog een voordeel: met veel vriendjes hoef je zelf even niet onder bosjes te liggen en je buik in te houden achter dikke bomen.

5 - Vergeet de blaaspijp niet. Gewoon van een lange pvc-buis. Naar wens gepimpt met een met Duck tape bevestigde geweerkolf (een stukje hout). Leuk knutselproject. In het bos vervolgens op zoek naar geschikt materiaal dat je ver kunt wegblazen. Van die kleine witte besjes met roze blosjes doen het goed in de herfst. Wie kan die boom raken daar? Wie schiet het meeste dennenappels van het bankje?

6 - Of de katapult. Een variant op de blaaspijp. Zelfde principe. Doet het altijd goed. Vooral bij vriendjes. We hebben een verzameling thuis liggen. En in deze trant kun je ook denken aan een pijl en boog.

7 - Zoek je weg met een gps. Serieuse pogingen gewaagd en wisselende ervaring mee. Het zoeken naar een schat (geocaching) spreekt in eerste instantie tot de verbeelding. Maar als die schat dan een plastic bakje is met wat aftandse prullaria erin, is het moeilijk je kinderen te motiveren tot een tweede gps-avontuur. Voor ons als ouders is het de jacht die telt, de kinderen gaan voor het eindresultaat. En dat valt, jammer genoeg, vaak wat tegen.

8 - Pauzeer vaak en veel bij klimbomen. Altijd goed om op zoek te gaan naar de perfecte boom om in te klimmen. Met veel zijtakken. We hebben zo onze vaste stekjes. Maar zijn altijd op de uitkijk naar andere exemplaren.

 9 - Beweeg je voort met een voetbal. Wandelend de bal overtrappen terwijl je er spelregels bij bedenkt. Maar 1x trappen, alleen met dit of dat been, je bent af als je ‘m van het pad laat rollen etc.

10 - Breng de pannenkoekenboerderij in stelling. Zwaar geschut voor de dagen waarop picknicken te koud is. Heerlijke ‘wortel’ om voor te houden. Alleen dan met heel veel suiker en een halve fles stroop. Dat fietsen ze er wel weer af op de terugweg …

Ik ben benieuwd waarmee jullie deze lijst aan kunnen vullen! Ze beginnen me door te krijgen, dus ik kan nog wel wat verse tips gebruiken!

groet van Sandra

Sandra is de mama van Hugo en Kasper en deelt haar buiten-ervaringen-met-de-kids met ons!

Tip: zoek je leuke naar buiten tips? Check onze categorie Eropuit -> natuur en je vindt de leukste kidsproof buitenplekken! En vergeet de 50-dingen-lijst met buitendingen die je gedaan moet hebben voor je 12e niet!

Download ook ons GRATIS digitale mini magazine met daarin 25 geweldige plekken voor gezinnen in de Nederlandse natuur. Dan heb je meteen een overzicht van fijne buitenplekken. Met leuke kidsroutes, wandelingen, avontuurlijke speelplekken en natuurlijk fijne (take-away) horeca. Je ontvangt het digitale mini magazine nu tijdelijk bij inschrijving voor onze nieuwsbrief. Schrijf je direct in via deze link en ontvang de gratis download!