LetterFun, leren lezen met een app

12 oktober 2017
Elke's dochters Fien en Jet testen LetterFun app; wat een feest voor deze 2 'lettervreters'!
Een vriendin van me attendeerde me op een nieuwe app. Met een kind in groep 3 dat letters ‘vreet’ dacht ze dat deze app wel aan zou slaan bij ons thuis. Op een woensdagochtend ging ik er eens goed voor zitten. Mijn vriendin had me een link doorgestuurd via Facebook en na het lezen van de informatie over LETTERFUN installeerde ik de app op mijn telefoon. Ik deelde haar enthousiasme gelijk.

LetterFun is een app speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf vier jaar om te leren lezen en schrijven. De app wordt aangeboden op vier verschillende niveaus. De niveaus worden door middel van sterren aangeduid en zijn zelf in te stellen. De thema’s dieren, natuur en lichaam passen heel goed bij de belevingswereld van de beginnende lezers. De app geeft zelfs de mogelijkheid voor het oefenen van woorden in het Engels, Duits of Spaans. Hoe gaaf is het om ook al Engelse en Duitse woorden te leren!

De app had mijn keuring doorstaan en ik installeerde de app op onze iPad. De meiden hebben een speciaal mapje met (educatieve) spellen. Ik sleepte het icoontje in het mapje en wachtte af. Bij thuiskomst van school kwamen er deze middag geen vriendinnetjes mee. Als er geen vriendinnetjes komen, dan mogen de meiden de iPad pakken en even ‘uitrusten’ van hun schooldag met de iPad op de bank. Ze spelen vaak een spelletje of kijken een (kort) filmpje of liedje samen.

Het duurde niet lang of ze ontdekten de nieuwe app. Dolblij dat er weer een nieuw spelletje op de iPad gezet was, startte Fien LetterFun. Jet keek nieuwsgierig mee. Fien had de werking van de app gauw in de gaten en de letters en woorden klonken door de kamer. Jet werd boos! Ook zij wilde graag oefenen met de letters. Gelukkig had ik de app nog niet van mijn telefoon gehaald, dus Jet ging op mijn telefoon aan de slag.

Niveau 1 werd door Fien (na drie woordjes) weg geklikt en ze verhoogde de moeilijkheidsgraad voor zichzelf. Toen ze ook een aantal woorden op het tweede niveau gespeeld had, vond ze dat ze toe was aan het derde niveau (oefenen met woorden).  Jet maakte trouw haar lange rij met woorden op niveau 1 af en oefende hiermee meer de letters en klanken.
Dat het spel een succes was, bleek al gauw. Bij thuiskomst werd papa direct meegesleurd naar de iPad en ingelicht over de vorderingen. En ook nu het spel een aantal weken op onze iPad staat, wordt het nog regelmatig gespeeld. We zijn dan ook erg blij met de uitbreidingen. Via de site op Facebook volg ik de ontwikkelingen van LetterFun en daar lees ik dat het thema ‘ziek zijn’ pas is toegevoegd aan de app. Voor de nieuwe thema’s moet er wel betaald worden (€0,99).
 
Voor de makers heb ik een kleine aanvulling om de app nog meer te laten aansluiten bij het leren lezen proces: voeg dubbelklanken toe. Een woord als ‘koe’ klinkt in de app erg vreemd als de klanken van de ‘oe’  apart worden aangeboden en uitgesproken.

Ook valt me op dat er niet altijd klank-zuivere  woorden gebruikt worden. Ik zag de frustratie op Fiens gezicht bij het woord ‘egel’ dat zij als ‘egol’ invoerde. Voor de beginnende lezer (die behoorlijk fonetisch bezig is) een domper. Het is ook lastig uit te leggen waarom ze ‘egol’ fout heeft geschreven.

Door deze kleine puntjes aan te passen sluit de app nóg meer aan bij het proces van de beginnende lezer en creëert de app veel oefenplezier en succeservaringen. Juist de succeservaringen vergroten de motivatie en het enthousiasme in dit (toch wel lastige) leesproces.

Elke van BLOG by Elke is moeder van Fien en Jet, zwanger van de 3e en leerkracht op een basisschool.