Op ontdekkingstocht bij Van de Riet Speelgoed

16 november 2016
Toen ik door Kidsproof gevraagd werd om een bezoekje te brengen aan een speelgoedwinkel, was mijn antwoord natuurlijk ‘JA’. Zeker ga ik graag op onderzoek in een speelgoedwinkel.
Even testen!
Inspiratie opdoen voor een Sinterklaascadeau voor de meiden of een cadeautje scoren voor een van mijn stoere neefjes is nooit weg. En ik ben ook nog op zoek naar cadeautje ter gelegenheid van het dopen van mijn petekind Joep.
 
Op een druilerige woensdagmiddag hadden we (mijn meiden en ik) afgesproken bij Van de Riet Speelgoed in Ambt Delden. Maar de voorpret begon ’s morgens al. Met de iPad en een kop koffie zat ik aan de keukentafel en bezocht ik de vernieuwde website www.vdrietspeelgoed.nl.
 
Jet die tegenover me zat te tekenen keek mee. Al gauw kroop ze bij me op schoot. Ik vertelde haar over het bezoekje dat we die middag zouden gaan maken. Jet slaakte een gilletje van blijdschap. Hoe meer foto’s we op de website bekeken, hoe enthousiaster ze werd. Toen ze de foto’s van het veld tegenover de winkel zag, was ze niet meer te houden. Om het kwartier vroeg ze me wanneer we nou eindelijk naar de speelgoedwinkel zouden gaan.
 
Grote zus Fien moest eerst van school worden gehaald. Ik had Fien voor schooltijd al verteld over ons uitstapje en ze kwam direct naar ons toelopen. Wel balen dat het uitje betekende dat er niet gespeeld kon worden. We liepen met een ferme pas richting huis. Na een glaasje ranja met wat lekkers en een toiletbezoek (en de haren van de meiden werden ook nog gekamd & de tanden gepoetst) stapten we in de auto op weg naar Ambt Delden.
 
De afstand Rossum – Ambt Delden viel me reuze mee. Binnen een half uur reed ik het terrein van Van de Riet Speelgoed op. Er was voldoende parkeergelegenheid. Ik zette de auto voor de winkel en van de achterbank klonk al gejuich. 'Kijk mama, er is een grote speeltuin bij!' In de auto spraken we af dat we eerst naar binnen zouden gaan om rond te kijken en als afsluiting van de middag buiten zouden gaan spelen.
 
De buitenkant van het pand verraadt niet hoe ontzettend veel speelgoed, spellen en spelmateriaal er te vinden is in de winkel. We stappen het walhalla van speelgoed binnen en worden ontvangen door een van de medewerkers. De eigenaresse van de winkel komt even later ook de zaak binnen en we raken in gesprek.
 
Geronique vertelt me enthousiast over hun assortiment. Er is speelmateriaal te vinden voor jong en oud, groot en klein. Voor hele slimme kinderen, maar ook voor kinderen met een beperking. Ook seizoensgebonden speelgoed is het hele jaar te vinden in hun assortiment. Geronique heeft op een grote tafel wat materiaal klaargezet voor de meiden, maar we gaan eerst de winkel bekijken. Fien en Jet kijken hun ogen uit en in iedere gang hoor ik hun enthousiaste reacties. Geronique laat me ondertussen een aantal opties zien die als cadeautje voor mijn petekind kunnen dienen.
 
We struinen een tijdje op de benedenverdieping. Ik ben nog lang niet klaar, maar de dames willen alvast een kijkje nemen op de bovenverdieping. Zo’n grote en brede trap lonkt… Op de bovenverdieping vinden we veel buiten speelmateriaal. Van speelhuisjes tot skelters, tot loopfietsen en zwembaden. En een hele voorraad Duplo- en Legoachtige dozen. En dan was ik de schommels, de kleine trampoline en de ballen nog vergeten. En trekkers, steppen in allerlei soorten en maten, springtouw etc etc. Terwijl Jet een pizza aan het bakken is op de buitenbarbecue en Fien een step aan het uitproberen is, kom ik ogen (en tijd) te kort.

 
Fien en Jet zijn ondertussen ook wel nieuwsgierig geworden naar het materiaal dat Geronique klaar heeft gezet voor ze. We lopen naar de grote tafel in de winkel en vinden daar twee grote bakken. In de ene bak zit ‘Plusplus’ en in de ander bak ‘Bunchems’. De ‘Bunchems’ kennen we. De bak wordt opzij geschoven. Thuis wordt de bak regelmatig gepakt en wordt er met veel plezier gespeeld met de kleverige balletjes en bijbehorende voetjes, oogjes en andere accessoires. De bak met ‘Plusplus’ wordt (uit pure nieuwsgierigheid) gelijk open gemaakt. Jet gaat aan de slag met de stukjes en maakt een pannenkoek. Fien probeert een van de voorbeelden op de bijgevoegde kaarten na te maken. Ze heeft gauw in de gaten hoe het werkt en maakt een meisje met staarten. Terwijl de dames daar zo aan tafel zitten, ga ik de benedenverdieping in alle rust rond.
 
Ik verbaas me opnieuw over het brede assortiment. De standaard merken zijn te vinden in de winkel, maar ook (voor mij) onbekende merken met uitdagend en aantrekkelijk materiaal. Fijn om te weten dat Van de Riet ook speelgoed heeft dat net even iets anders (lees: iets nieuws) is.
 
Ondertussen heeft Geronique de meiden voorzien van een bakje ‘Paulinda Foam klei’. Deze kleisoort kennen de meiden nog niet. Met de inhoud van het bakje kan een dier gekleid worden. In een aantal stappen (tekeningen) staat uitgelegd hoe het dier gemaakt moet worden. Fien redt zich prima en maakt een eendje van klei. Jet gebruikt haar eigen fantasie en een heus kunstwerk verschijnt. Het geeft mij de gelegenheid nog even verder te snuffelen in de winkel.
 


Na een dik uur ben ik nog lang niet klaar, maar de meiden willen naar buiten. Met hun kleipoppetje en een ander klein (zelf uitgezocht) cadeautje lopen we naar de kassa. We betalen onze buit en na een graai in de pepernotenpot bedanken we Geronique voor haar gastvrijheid. Voordat ik de deur van de winkel achter me dicht kan doen, roept Jet al om mijn hulp.
 
Zeker 15 speeltoestellen staan op het grasveld. Jet is op een van de toestellen geklommen en baalt omdat de glijbaan nat is. Gelukkig valt het mee en kan ik met mijn altijd handige papieren zakdoekjes de druppels wegvegen. Naast de speeltoestellen staan er een aantal trampolines; grote, kleine en ook hoge. Al die trampolines worden natuurlijk uitgebreid geprobeerd. Als we de toestellen en trampolines gehad hebben en er geschommeld en gewipt is kunnen we op weg naar huis. Met tegenzin overigens.
 
Geen twijfel, ik rijd zeer binnenkort weer naar Ambt Delden. Ik was nog lang niet uitgekeken. En ik neem mijn schoonzus mee. Dan kan ze zelf iets moois uitzoeken voor haar zoon (mijn petekind), want ik kon nog geen keuze maken uit al dat mooie speelgoed in de winkel van Van de Riet Speelgoed.
 
 Groetjes Elke