Getest: De Toevallige mens-computer band

25 februari 2021
Of Kidsproof de nieuwe workshop bij Museum Speelklok wil testen? Ja, natuurlijk! Kidsproofblogger Floor ging met een paar enthousiaste kinderen naar dit vrolijke museum in Utrecht. Lees je mee? Enne.. binnenkort zijn er nog twee van deze muzikale workshops!
Workshop de Toevallige mens-computer band
Workshop De Toevallige mens-computer band
Op een zondagmiddag liepen we met onze kinderen Museum Speelklok binnen om de workshop te volgen van De Toevallige mens-computer band. Museum Speelklok ligt midden in het centrum van Utrecht. De wandeling er naartoe was voor de kinderen dus al leuk. Bij de start van de workshop werden de kinderen bijgepraat over programmeren en de rol van toeval. Want wat is toeval eigenlijk? En hoe werkt dat precies?Door het hele museum
Daarna mogen de kinderen zelf aan de slag. Per groepje krijgen ze een speciale telefoon van het museum. Ze mogen daarmee het museum in om allerlei geluiden op te nemen. Leuk om te zien hoe creatief kinderen zijn bij het 'vinden' van geluiden. Zo hebben ze bijvoorbeeld muziek opgenomen van hun eigen voetstappen op de trappen, maar ook muziek van de draaiorgels die opgesteld staan in het hele museum.

Computers
De geluiden op de telefoons werden vervolgens ingeladen in de computers die klaar stonden bovenin het museum. Daarna begon het echte programmeren. Door bewegingen voor het scherm te maken kon je vervolgens de geluiden componeren tot een muziekstuk. Toen de kinderen begrepen hoe het werkte sprongen ze er druk op los en zwaaiden ze met hun armen. Alles voor een mooie beat! Bij het ene groepje was het resultaat een soort housenummer en bij een ander groepje werd het een wat rustiger muziekstuk. Na afloop mochten de kinderen hun compositie laten horen aan de anderen. Ontzettend verschillend en allemaal even bijzonder!Tentoonstelling Toeval bestaat niet
Na afloop waren de kinderen wel erg nieuwsgierig geworden naar het museum. Tijdens het opnemen van geluiden waren ze er al vluchtig doorheen gelopen, maar gelukkig was er nog tijd over om in alle rust de bijzondere muziekinstrumenten te bekijken. De verschillende en kleurrijke draaiorgels blijven voor jong en oud altijd een feestje om naar te kijken en luisteren. Ook sloot de interactieve tentoonstelling Toeval bestaat niet goed aan. De kinderen vonden het te gek dat ze hier zelf aan de slag konden. Zelfspelende muziekinstrumenten laten je hier ook nadenken over de rol van toeval en hadden we nou net toevallig tijdens de workshop hier alles over geleerd!

Praktische info
Kidsproof was bij de workshop de Toevallige mens-computer band op 13 februari. Deze workshop vindt ook plaats op 20 maart en 10 april.

De workshop kost 15 euro, inclusief entree voor het museum. Tip: koop vooraf je ticket online, dan ben je zeker van een plekje!

Adres:
Museum Speelklok
Steenweg 6
3511 JP Utrecht

Wil je meer weten over de workshops van Museum Speelklok? Klik dan door naar de site van het museum via de roze button!

Kidsproofblogger Floor woont samen met haar man Marc en twee kinderen Bram (10) en Roos (7) in Vleuten. Ze is altijd op zoek naar regionale uitjes en tipt de leukste graag via Kidsproof. Naar de website