icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

Geen school… zó hou je het gezellig thuis!

4 januari 2021
Een paar weken geen school... wij hebben best behoefte aan een paar afspraken om het thuis gezellig te houden! Jij ook?
Ik vind mijn kids echt heel erg leuk. De leuksten. Echt te gek. Maar eerlijk is eerlijk, het idee van 3 weken samen de hele dag thuis zijn.. best een uitdaging!

Deze weken zijn niet eens te vergelijken met een vakantie want dan hebben we nog veel leuke activiteiten buiten de deur. Nu we corona buiten de deur proberen te houden is het een heel ander verhaal. Geen school, geen afspraken, geen clubjes... Hoe houden we het gezellig?

Wij baseerden onze survival-strategie-voor-thuis in tijden van de coronacrisis op een schema dat een Kidsproof collega van ons in de laatste vakantie maakte, toen na een paar dagen thuis blijven er dringend behoefte was aan structuur;

Stap 1: Familie-overleg. Hoe gaan we hier SAMEN een hele leuke tijd van maken? We betrekken de kinderen erbij! 
Stap 2: Visualiseer. Pak een groot vel en een stift. Vraag de kinderen om regels/afspraken te bedenken en schrijf deze op (of teken ze). De psychologie hierachter is simpel: kinderen houden zich liever aan hun eigen afspraken dan aan die van jou. En ook grappig: ze zijn vaak veel strenger in hun eigen afspraken dan jij zou zijn. Dus vraag ze: Hoe lang mag je op een scherm? In je pyjama hangen? Met welke taken in huis kun je papa en mama helpen?
Stap 3: Wees creatief: Wil je zoon graag langer gamen dan jij oké vindt? Misschien wil jij wel dat hij meer leest. En dus krijgt hij voor elk éxtra half uur dat hij leest, een half uur extra game-tijd. Zo wordt lezen ineens héél leuk!
Stap 4: Kies samen de belangrijkste afspraken uit en geef die een opvallende kleur.
Stap 5: Plak het vel op een centrale plek in huis. Zo zijn de afspraken voor iedereen goed zichtbaar. Tijdens het avondeten even evalueren en je bent klaar voor de volgende dag!

Misschien kun je uit de voeten met onderstaand voorbeeld van een dagindeling?