Met kinderen naar het Frans Hals Museum, dat is leuk!

16 oktober 2021
Een museum vol kunst uit de 'Gouden Eeuw', is dat kidsproof? Wij vonden van wel! De kindertour, de schilderworkshop en het familieboekje met speurtocht; ze maken een bezoek aan dit museum een tóp uitje voor het hele gezin!
Het Frans Hals Museum voor het hele gezin

Wie was Frans Hals?

Hoewel geboren in Antwerpen is meester-schilder Frans Hals belangrijk geweest voor Haarlem. Hij heeft er het grootste gedeelte van zijn leven gewerkt, veel van zijn 15(!) kinderen zijn Mugjes, er staat een standbeeld van hem in het Kenaupark en hij is na een lang en productief, maar arm leven begraven in de kerk op de Grote Markt.

Kinderactiviteiten in locatie 'Hof'

Door zijn invloed op de schilderkunst heeft het kunstmuseum van Haarlem de naam van Hals gekregen. Het museum heeft 2 locaties; locatie 'Hal' (met moderne kunst) en de locatie 'Hof' (werk van Frans Hals en andere oude en nieuwe meesters), waarbij in de laatstgenoemde de leukste activiteiten voor gezinnen met kinderen te doen zijn. Drie van onze Kidsproof-kids hebben daar aan meegedaan, lees hier hun ervaring!

Kindertour in het Frans Hals Museum

In de meeste schoolvakanties zijn er kindertours door het museum; geheel gericht op gezinnen met kinderen. In de herfstvakantie hebben wij als gezin met 3 dochters van 11, 9 en 6 meegedaan, en we hebben allemaal echt enorm genoten!Onze gids was Iris. Een gezellige, enthousiaste dame, die het overduidelijke heel leuk vindt om kinderen zoveel mogelijk bij te brengen op een leuke en begrijpelijke manier. Tijdens de tour werden we uitgedaagd zelf verhalen bij schilderijen te verzinnen; er vielen ons daardoor heel veel dingen op die je op het eerste gezicht niet ziet. Wat een leuke manier om naar schilderkunst te kijken!

We hebben ons laten verrassen door de nieuwe spiegelkamer, die onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling 'Thuis bij Jordaens' die tot eind mei 2022 te zien is. WOW! Best spannend om die eerste stap op een spiegelvloer te zetten, maar wát een gaaf effect geeft het; de schilderijen op het plafond worden weerspiegeld!Een andere highlight is ook ábsoluut het poppenhuis. Een voor kinderen bijna levensgroot exemplaar waar ze úren in kunnen turen naar alle rijkversierde kamertjes met perfect nagemaakte meubeltjes en spulletjes uit het dagelijks leven van een welgesteld gezin uit de 18e eeuw en waarin érgens ook een huisdier verstopt zit! Na de tour deden we nog een speurtocht. Eens kijken of die kinderen van ons een beetje hadden opgelet. En ja hoor, ze zijn geslaagd!

Het barokschilderij van Jacob Jordaens; 'Zoals de ouden zongen, piepen de jongen', vond onze oudste heel mooi. Zal zij de daad bij deze schilderijtitel voegen en háár kinderen later ook meenemen naar dit museum? 

Schilderworkshop; leer schilderen met de losse toets van Frans Hals

Later in de week meldden wij ons wederom bij het Frans Hals Museum. Deze keer om mee te doen aan de schilderworkshop voor kinderen die in veel schoolvakanties plaastvindt in Studio H, het atelier in het museum. Wat bleek; ook volwassenen mochten meedoen, dus -YAY!-  ik heb ook weer eens een kwast ter hand genomen en lekker meegedaan! Resultaat; een leuke middag met mijn dochters, veel nieuwe kennis opgedaan én onze hal thuis is inmiddels voorzien van 3 nieuwe kunstwerken! 

Museumdocenten Annemijn en René zorgden voor een hartelijk onthaal en zij vertelden ons enthousiast over de schildertechniek die Frans Hals toepaste. Zijn losse slag was vrij uniek voor zijn tijd en inderdaad; na vergelijk met werken van zijn tijdsgenoten zagen wij het ook; het is een bijzondere manier van schilderen met een gaaf resultaatIk vond het heerlijk om te zien dat mijn kinderen zich vervolgens vrij voelden om lekker aan de slag te gaan met veel kleuren, dat ze experimenteerden met de techniek waarover zij zojuist geleerd hadden en dat wij allen een werk mee naar huis hebben genomen dat niet zou misstaan in een museum. Een privé museum zonder betalende bezoekers misschien, maar toch, wij zijn er hartstikke trots op!  

Met een speurtocht door het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is ook op dagen dat er geen speciale activiteiten plaatsvinden leuk om met je kind te bezoeken. Met een gratis speurtochtboekje ontdek samen de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere Meesters. Het boekje staat vol leuke zoek-, kijk- en doe-opdrachten

Wil je meer weten? Klik door naar de website van het Frans Hals Museum voor openingstijden, tarieven en de agenda waarop de extra activiteiten voor kinderen te vinden zijn! Veel plezier, we zijn benieuwd hoe jullie het museum ervaren samen met je kind(eren). Laat je het ons weten? Tag ons en het Frans Hals Museum in je Insta foto's van jullie bezoek! 

Naar de website