Leer kinderen omgaan met geld

26 februari 2018
Ik heb zojuist afscheid genomen van een tijdperk. Het tijdperk dat mijn dochter met poppen speelde en van prinsessen hield. Het moest worden verkocht. Allemaal. Want er moest stoerder speelgoed komen...

En wat doe je als je 8 jaar bent, echt héél graag iets nieuws wilt hebben maar pas over een half jaar jarig bent? En je €1 zakgeld per week krijgt, en dat dát dus niet snel genoeg gaat?
Ja hoor, daar gingen ze; de poppenwagen, pop, poppenkleertjes, poppenstoel... 3x hoera voor Marktplaats. En terwijl ik de volgeladen auto van de nieuwe poppenmoeder de straat uit zie rijden, staat dochterlief haar centen te tellen en te bedenken hoeveel Playmobil ze hiervan kan kopen!
En eigenlijk ben ik best trots. Dit heeft ze zélf verzonnen én geregeld.

Een goed begin! Hoe kan ik haar nog verder helpen met geld om te leren gaan?

Op de site van de Rabobank lees ik dat kinderen die al jong leren omgaan met geld later minder kans hebben om in financieële problemen te komen. Klinkt logisch.

Zij geven ook enkele handige tips.

- Kinderen van 4- 6 jaar kun je al stimuleren hun verjaardags/ zwemdiploma geld te sparen, in een spaarpot of op een rekening. 
- Bij kinderen vanaf 6 jaar doe je er goed aan een vast bedrag aan zakgeld per week te geven.
- Kinderen kunnen natuurlijk ook klusjes voor je doen waarmee ze een zakcentje kunnen verdienen. (Yes, dit vind ik een goeie, mijn auto kan wel een wasbeurt gebruiken!)
- Leer je kind vanaf ongeveer 10 jaar dat het loont om je geld op een spaarrekening te zetten; je ontvangt rente!

Coole zakgeld-app
Om je te helpen het gesprek over geld te voeren met je kind heeft de Rabobank ook een onwijs coole app ontwikkeld; de Rabo PinPin app. Deze laat kinderen spelenderwijs oefenen met het beheren van hun geld. Je kunt er zelfs voor kiezen de app te koppelen aan de bankrekening van je kind. Zo kunnen er, met jouw toestemming, ook echte transacties worden gedaan. 

Maak kennis met PinPin!Wil jij deze app downloaden of meer informatie verkrijgen over de mogelijkheden die Rabobank heeft op het gebied van financiële opvoeding? Klik dan verder naar de website!