Jongens de friet is klaar!

8 september 2015
Jammie, frietjes. Niet alleen kinderen zijn er dol op, menig ouder lust er ook wel pap van. Maar ja, nou niet direct het meest gezonde hapje om op tafel te zetten. Hoewel, deze variant is zo gek nog niet. Home-made ovenfrietjes.
Slechts een paar ingrediënten en een beetje vrije tijd, meer heb je niet nodig. Of kinderen deze zelfgemaakte variant ook lekker vinden vraag je je af? Tijdens het meest recente kinderpartijtje hier in huis ging de hele voorraad schoon op. Met als mooiste reactie: ‘Dit zijn echt de allerlekkerste frietjes die ik ooit in m’n hele leven heb gegeten.’ Je begrijpt dat dit echt het allerleukste kinderpartijtje ooit in m’n hele leven is geweest.

Ingrediënten voor 4 grote eters:

  • 1,5 – 2 kilo aardappelen, beetje kruimig
  • 1 – 2 eetlepels olijfolie
  • Flinke snuf zout
  • Mespunt gerookte paprikapoeder

 

Bereidingswijze
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden Celsius.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in reepjes van ca. 1 – 2 cm dik. Je kunt de aardappelen in plaats van schillen ook goed wassen en met schil en al verwerken. Ook lekker.
  • Breng de aardappelreepjes in koud water aan de kook en laat ze 2 minuten zachtjes doorkoken. Let op dat je ze niet te ver door laat koken en ze al gaar laat worden. Dan zijn ze een stuk minder lekker!
  • Giet de aardappelreepjes af en laat ze uitlekken. Dep ze vervolgens droog in een schone theedoek.
  • Doe de droge reepjes in een bak en voeg de olie, het zout en het paprikapoeder toe.
  • Sluit de bak en schud de reepjes door elkaar zodat de olie, het zout en het paprikapoeder zich verdelen over de reepjes.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel de reepjes over de platen. Zorg ervoor dat de reepjes goed verspreid liggen. Bij voorkeur raken ze elkaar niet, dan worden ze aan alle kanten lekker krokant.
  • Zet ze in de oven voor ongeveer 25 minuten. Af en toe de ovendeur even openen zorgt ervoor dat het stoom weg kan en dat zorgt weer voor een knapperig eindresultaat.
  • Na 10 minuten hussel je de frietjes even door elkaar.

Afhankelijk van de oven werkt het het beste als je de bakplaten even omwisselt. Of dat ook voor jouw oven geldt, zie je gauw genoeg. Verschillen de frietjes halverwege van kleur? Wissel de platen dan even om.

Na ongeveer 25 minuten zijn ze goudbruin en kun je aan tafel. Eet smakelijk!