Triceratops on tour

10 mei 2024
Er zijn maar liefst 5 dino's bij elkaar gevonden in de Verenigde Staten. En zij komen naar je toe! Ontmoet deze zomer één van de dieren van deze kudde in een bibliotheek bij jou in de buurt, helemaal gratis. Een superuitje voor alle dinofans!
Opbouw van een triceratops in de bibliotheek
In 2013 deed Naturalis een wel heel bijzondere vondst in Wyoming (VS): vijf triceratopsen! Na jaren van opgraven, prepareren en onderzoeken zijn de dino's klaar om gepresenteerd te worden. Triceratops komt naar je toe deze zomer in een bieb bij jou in de buurt!

Triceratops horridus, de iconische plantenetende dinosauris, is niet te missen. Met drie enorme hoorns, een opvallend nekschild, een gewicht van 5.500 kilogram en een lengte van bijna 10 meter domineerden ze zo'n 67 miljoen jaar geleden de moerassen van Noord-Amerika.

Naturalis werkt samen met bibliotheken en lokale natuurmusea zodat iedereen, jong en oud, van noord tot zuid, deze zomer oog in oog staat met een Triceratops. Als publiek kijk je toe hoe het skelet van de iconische planteneter wordt opgebouwd. Echt geweldig om live te zien!

Programma

De vijf triceratopsen gaan los van elkaar op reis deze zomer, naar Maastricht, Tilburg, Haarlem, Delft en Leeuwarden. In de bibliotheken en natuurmusea zijn rondom het bezoek van de dino allerlei leuke activiteiten en evenementen gepland. Hierin ontdek je meer over dino's, natuur en onderzoek.

Maastricht
De dino die naar het verre zuiden reist zie je van 18 juni t/m 4 augustus bij de bibliotheek in Maastricht. Zij werken samen met het Natuurhistorisch Museum Maastricht, daar kun je dus ook activiteiten doen rondom de dino's.

Tilburg
De andere dino die naar het zuiden reist zie je van 25 juni t/m 6 augustus in Tilburg. Hier vind je een samenwerking tussen bibliotheek LocHal en Natuurmuseum Brabant.

Haarlem
De derde dino reist naar Haarlem, deze zie je van 28 juni t/m 13 augustus bij bibliotheek Haarlem Centrum. Ook in het Teylers Museum kan je meedoen met de activiteiten.

Delft
Van 4 juli t/m 11 augustus zie je de dino in DOK in OPEN in Delft. Meedoen aan de activteiten kan ook bij het Naturalis Biodiversity Centre.

Leeuwarden
De laatste dino reist naar het hoge noorden en zie je van 9 juli t/m 18 augustus in Leeuwarden. In Friesland werken dbieb en Natuurmuseum Fryslân samen aan de vele toffe activiteiten!

Bij welke dino ga jij op bezoek deze zomer? Naar de website