Op safari met een stoere boswachter

1 augustus 2015
Boswachter zijn is stoer, het zit in onze natuur. En verwacht nu geen 'Sorry, het is nu eenmaal zo.'  Dat past iemand in een stoer beroep niet. En eerlijk gezegd, het is ook gewoon waar. We hakken bossen struiken en bomen zodat tonnen zand zich gaat verplaatsen en het duin gezond blijft en er vele kubieke meters hout beschikbaar komen voor ons mensen. Door boswachter Mark Kras.
En dan ineens ontstaat er een wild idee. We gaan een safari houden. Met stoere auto's op zoek naar wilde dieren. Hoezo:" dat kan alleen in Afrika?" Nee, ook wij hebben een Grote Vijf. En ja, ik weet ook wel dat er in Nederland geen olifanten, nijlpaarden, buffels, luipaarden en leeuwen zijn. Maar wij hebben in ons volle landje gewoon nog grote, indrukwekkende dieren rondlopen. Wie wordt er niet stil van een burlend edelhert, de bomenvellende bever, de koele zeehond, het onverzettelijk wroetende everzwijn en de elegantie van een ree? En in Hollands Duin onder de rook van de Randstad lopen die laatste voor heel veel mensen onopgemerkt rond. 

Wij boswachters werken dagelijks in onze 4x4 auto's in het duin en komen regelmatig vossen, reeën en damherten tegen. Maar ik was verbaasd over hoe gaaf het is om deze wereld met bezoekers te delen. Daar komt nog bij. De Grote Vijf van dit jaar mogen we rijden met elektrische onderzoeksauto's van Land Rover. Van deze bijzondere Defenders bestaan er maar 10 in de hele wereld. Ze hebben gereden in het wereldberoemde Krugerpark in Zuid-Afrika. Land Rover! De Ferrari onder de 4x4 auto's en dan nog wel de testmodellen. Auto's waar iedere 4x4 liefhebber van watertandt. Dat laat zelfs een boswachter niet koud. 

De eerste rit stapte ik dan ook met enig ontzag in de elektrische Defender. Met mij stapten een aantal gasten in. We gingen op zoek naar het ree. Dwars door de duinen. Duin op, duin af. Door mul zand de Defender moest hard werken maar voor iedere proef slaagde hij met vlag en wimpel.
Ondertussen vertelde ik over wat we zagen. Hoe we reeën van damherten kunnen onderscheiden? Wat damherten zijn en wat hun hindes. Dat de konijnen met honderden te zien zijn omdat nu er jongen er zijn en dat ook de vossen jongen hebben. En dat dat geen toeval is. Hoe je de zang van een nachtegaal kunt onderscheiden van die van de graspieper. En bij ieder gespot wild dier ging er, met name van de meerijdende jeugd, gejuich op. Maar het ree. Het ree liet zich niet zien. 

En toen ineens was hij daar. De schemering was al ingevallen en met enige moeite was er een reebok te zien tegen een donkere meidoornstruik was duidelijk zijn lichtere silhouet waar te nemen. De eerste auto juicht. Maar voor de mensen in de tweede auto hun verrekijkers op de struik hebben gericht is de bok met twee sprongen verdwenen. Met gemengde gevoelens rijden we door. En net achter het volgende duin. Weer een ree. Dit keer een geit. Liggend in de luwte van een liguster. Het dier blijft rustig liggen en we genieten. Doordat de Defender muisstil blijven staan blijft het ree op haar gemak herkauwen. De gasten kunnen haar uitgebreid bekijken en vragen stellen. Ze genieten. En ik ook. Wat is het stoer om zoveel Nederlandse natuurschoonheid met mensen te delen.

Je kunt nog tot eind augustus speuren naar reeën in het Hollands Duin. met boswachter Thomas, boswachter Yvonne, boswachter Mark of boswachter John. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op  www.staatsbosbeheer.nl/hollandsduin

Door het hele land kun je met de boswachters van Staatsbosbeheer mee met zoektochten naar de andere dieren van de Grote Vijf. Zie www.staatsbosbeheer.nl voor meer informatie.