Fien viert haar 1e kinderfeestje met vrolijke sprookjes-themakist

13 september 2017
Elke roept, voor het eerste kinderfeestje van dochtertje Fien, de hulp in van Linda van Studio LiVE. Het wordt een geweldig sprookjes feest met alle benodigdheden uit de themakist!
Aftelkalender
Kleine meisjes worden groot. Zo ook de onze… met nummer drie onderweg realiseer ik me steeds vaker hoe zelfstandig en groot onze Fien en Jet zijn. Fien is dit schooljaar gestart in groep 3. Ze kon niet wachten en stond te popelen om alle letters te leren, te leren lezen en schrijven en sommen te maken. In de vakantie maakten we een aftelkalender. Hoeveel dagen nog tot de eerste schooldag? Op diezelfde kalender werden nog twee bijzondere dagen genoteerd: de dag van haar verjaardag én de dag van haar eerste kinderfeestje! Een week nadat de school gestart was, stond dit feestje op de planning.

Feestje thuis
In de vakantie begonnen we al aan de voorbereidingen. We wilden dit feestje graag thuis vieren en hierbij alle meisjes uit de klas uitnodigen. Als leerkracht had ik natuurlijk al wel een aantal ideeën voor dit feestje. In overleg met Fien kozen we voor het thema ‘sprookjes’. Fien zag het al helemaal voor zich; alle meisjes zouden verkleed komen om samen leuke sprookjesspelletjes te gaan spelen én een lekker taartje te eten. Bij het organiseren van dit feestje kon ik (vanwege mijn dikke buik) wel wat hulp gebruiken.

Hulp ingeroepen
Deze hulp vond ik dichtbij. Linda van studio LiVE wilde me wel helpen bij de organisatie. Linda verhuurt sinds kort verschillende themakisten (prinsessen, ridders, wie is de mol, de politie etc) en barst van de creatieve ideeën. Op haar website vond ik al de nodige informatie, voorbeelden en sfeerfoto’s. Met de foto die ik aanklikte werden Fien en ik enthousiaster…



Uitnodiging
In de vakantie maakten Fien en ik samen een uitnodiging voor het feestje. Fien had zelf een ontzettend goed idee. Op de voorkant van de uitnodiging kwam een kleine prinsessenkleurplaat. De genodigden konden deze dan inkleuren en een prijsje winnen. Super plan, Fien! De uitnodigingen werden de eerste schoolweek uitgedeeld en enthousiast ontvangen. Linda heeft overigens bij iedere themakist passende uitnodigingen gemaakt die je kunt gebruiken. Mocht je geen tijd of ideeën hebben voor het maken van een uitnodiging.

Studio LiVE
In de week voor het feestje ging ik een ochtendje bij Linda langs. Ze was net bezig met een uitnodiging voor het themafeestje ‘de politie’ toen ik binnen kwam. Ze vertelde enthousiast over de verhuur van deze politiekist en de mogelijkheden tot verzending van een themakist. Een nieuwe service die ze sinds kort aanbied.

Ideeën en spelletjes
Ze had de map voor het sprookjesfeest al klaargelegd. Nieuwsgierig bladerde ik de map door. Hij stond bomvol ideeën en spelletjes én een globale opbouw voor het feestje. Natuurlijk had ik daar ook mijn eigen ideeën al over en samen bespraken we het verloop van het feestje. We waren het er snel over eens dat er na het uitpakken van de cadeautjes en het eten van een zelf gemaakte cake spelletjes gespeeld moesten worden. In de map stonden allerlei soorten spellen; voor binnen en buiten, gezamenlijke spellen maar ook spellen die in groepjes gespeeld konden worden. De keuze was reuze.

Inhoud themakisten
Het was de hoogste tijd om de materialen in de kist te gaan bekijken. Iedere themakist is dus uitgerust met een goed gevulde ideeënmap. Maar ook aan materialen geen gebrek. Alle benodigdheden voor een geslaagd feestje zitten in de kist: de benodigdheden voor de spellen, verkleedspullen, accessoires voor de aankleding en versiering passend bij het thema van het feest. Maar ook voor extraatjes ben je bij studio LiVE aan het goede adres. Een limonadefontein, discoballen/ lichten en een schminkkoffer met schminkster wordt allemaal verhuurd.



Voorbereiding sprookjesfeest

Een aantal dagen voor het feest had ik de kist(en) thuis en kon ik me in alle rust inlezen en voorbereiden op het sprookjesfeest. Op zaterdagmorgen werden uit alle hoeken van ons huis tafeltjes en stoelen gehaald om een gezellig plekje te maken onder de veranda. De veranda werd aangekleed met vlaggen, slingers en sprookjesachtige accessoires uit de themakist. Door alle verkleedkleren te verzamelen en op te hangen tussen de palen van de veranda ontstond er sfeervol en uitnodigend verkleedhoekje. Het leek wel de kleedkamer van Henny Huismans mini-playbackshow!

Kinderdisco
Vanwege de slechte weersvoorspellingen werden onder de carport de spellen voor het feestje vast klaargezet. Op onze voordeur hing een stoere ridder (magnetisch dartbord) en konden er twee mikspelletjes gespeeld worden (ring gooien en frisbee werpen). Het schoolbord van Fien en Jet werd versierd, voorzien van een welkomsttekst en bij de voordeur gezet. In de woonkamer had ik vast de spullen voor de gezamenlijke spellen klaargelegd. De discolampen uit de themakist en passende muziek van de kinderdisco maakten het helemaal af. Jet en Fien hebben de ochtend van het feestje dansend doorgebracht. De magische lichtjes in onze donkere kamer (het regende heel hard) vonden ze geweldig!

Trollen zoeken
Fien werd ondertussen steeds nerveuzer… ze telde de uren en minuten af! Toen ze net haar feestkleding aan had getrokken kwam het eerste vriendinnetjes het oprit opfietsen. Al gauw volgden er steeds meer nieuwsgierige kinderen met hun ouders. Iets na tweeën zaten alle meiden rond de tafel met de cadeautjes. Fien had eerder die dag 10 trollen verstopt (uit het sprookje Frozen) en deze moesten opgezocht worden. De nummers op de trollen bepaalden wie er als eerste een cadeautje mocht geven aan de jarige. Wat werd Fien verwend. Ze genoot er zichtbaar van!



Limonadefontein

Na het uitpakken van de cadeautjes gingen de meiden hun eigen taartje maken van een plak cake of eierkoek. De slagroom mocht zelf worden opgespoten, wat een lol! Tijdens het versieren van het taartje kon iedereen met een bekertje langs de limonadefontein die heerlijke ranja spoot. Een aantal meisjes was verkleed gekomen, maar het grootste gedeelte van de meiden verkleedde zich nadat de taartjes op waren. Daarna was het tijd voor actie.

Blije koppies
De prinsessen, een heks, het indiaantje, Elsa, een zeemeermin en andere sprookjesfiguren namen plaats op een kussentje in de grote kring in de woonkamer. We speelden het spel van de heks van Hans en Grietje (voelspel), het mandje van Roodkapje (geheugenspel) en het spel van de Boze Wolf (Annamaria Koekkoek). De meiden waren erg enthousiast en terwijl ik de kring rondkeek zag ik op ieder kindergezicht een grote glimlach. Wauw, wat fijn om te zien!



Populair

Na de gezamenlijke spellen mochten de meisjes zelf kiezen wat ze gingen doen. Er stonden her en der rond ons huis (en in de tuin) spellen voor ze klaar. Maar ook Linda had inmiddels haar schminkhoekje ingericht en de meiden konden bij haar langs voor kunstwerkje op het gezicht. Onder de veranda stonden de knutselspullen klaar (pimpen van een tasje). Kortom, er was voor ieder wat wils. De meiden mochten ‘vrij rond lopen’ en zelf kiezen wat ze wel en niet wilden gaan doen. De schminkhoek, de knutselhoek en de slackline (balanceren op de kasteelmuur) waren het populairst!

'Smeerpatat'
Halverwege middag mochten de meiden nog een schat met wat lekkers zoeken, om daarna weer gauw aan het spelen of knutselen te gaan. De middag werd afgesloten met ‘smeerpatat’ en een pakje drinken. Op het tafelkleed spoot ik dikke klodders saus en de meiden mochten de patatjes met hun handen eten (en door de saus halen). Geen borden en bestek nodig. Een super afsluiting voor de kinderen en voor de ouders is het zo opgeruimd!

Bij het naar huis gaan kregen de gasten hun gepimpte tasje gevuld met wat lekkers en een kleinigheidje mee. Fiens eerste kinderfeestje was een groot succes! Mede dankzij de themakist(en) van Studio LiVE glimmen we met z’n allen nog steeds na van een fantastisch sprookjesfeest!!

Groetjes Elke
Elke is moeder van 2 vrolijke meiden, zwanger van de derde en leerkracht op een basisschool.