Hoeveel kost een konijn eigenlijk?

7 april 2017
Medewerkers van 16 banken geven dit jaar 4.000 gastlessen op 2.150 basisscholen tijdens de Week van het geld. Het doel van het gastlesprogramma ‘Bank voor de Klas' is om kinderen in het basisonderwijs vroeg 'geldwijs' te maken.
Ook in groep 5/6 van basisschool Kon-Tiki hebben ze deze week een gast in de klas. Marye werkt bij een bank en vertelt dat ze namens de banken iets over geld gaat vertellen. Ze vraagt of de kinderen een aantal banken kennen. De meeste banken worden door de kinderen zo opgenoemd, zelfs een paar onbekende banken! Een van de kinderen vraagt of ze ook geld gaat uitdelen. Dit doet ze helaas niet…Cash Quiz
Marye legt uit dat ze bij de Volksbank werkt en samen met de klas het digitale Cash Quiz gaat spelen. Een klassikaal teamspel dat helemaal past in de belevingswereld van kinderen. Er zijn 4 thema’s met 14 geldvragen en met ieder goed antwoord kunnen de kinderen geld verdienen. Nou dat willen ze wel! Juf Lonneke heeft ze in groepjes verdeeld en ieder groepje krijgt een bordje waar ze met een uitwisbare stift hun antwoorden op kunnen zetten.

Marye start het filmpje en de kinderen zien dat presentatrice Dolores Leeuwin, bekend van TV-programma Klokhuis, de hoofdrol speelt van de Cash Quiz. Ze zit opgesloten in een oud pand. Via een mobiele telefoon moeten de kinderen in de film haar bevrijden met een code. Hiervoor moeten ze allemaal verschillende opdrachten uitvoeren.

Als eerste moeten ze een bankrekening openen, maar hoe doe je dat en is het wel een betrouwbare bank en ben je oud genoeg om een bankrekening te openen? Hier komen de kinderen in groep 5/6 door middel van de vragen achter. Wanneer de vraag goed beantwoord wordt, verdienen ze geld. Na overleg met je eigen groepje wordt het antwoord op het bordje geschreven en na 60 seconden omhoog gehouden. Het gaat er fanatiek aan toe, want iedereen wil héél graag geld verdienen!

Er wordt uitgelegd welke voordelen en nadelen geld lenen heeft, wat rente is, wat een kasboek is, dat sparen heel handig is als je écht graag iets wilt hebben, dat een abonnement nooit gratis wordt afgesloten en dat je altijd wel iets moet betalen. Maar er zijn ook vragen over verzekeringen.Hoeveel kost nou iets?
Weten kinderen hoeveel de jaarcontributie van een sportvereniging is of hoelang je moet sparen om het gave keyboard te kopen? Spelenderwijs komen ze via de Cash Quiz erachter. Een leuke vraag is bijvoorbeeld hoeveel je konijn (inclusief voer en stro) gemiddeld per maand kost? Hier hadden de kinderen hele verschillende antwoorden op. Van €10,- tot €85,-! voor een konijn. Het groepje dat het dichtst bij het juiste bedrag kwam, kreeg geld. Een andere vraag is hoeveel een kind uit groep 6 gemiddeld aan zakgeld krijgt. Een groepje dacht €10,- terwijl een ander groepje €1,50 per week krijgt.

Het is leuk om te zien wat hun beleving is van veel en weinig geld! Uiteindelijk wordt het heel spannend wie er gaat winnen. De winnaars ontvangen een prijsje van Marye. Iedereen in de klas ontvangt de speciale editie van de Donald Duck met op de voorkant natuurlijk de geldexpert Dagobert Duck!

Zo leren de kinderen in de klas op een leuke en leerzame wijze iets over geld, maar krijgen ze ook besef van hoeveel iets kost.

Wil je meer weten over het lesprogramma ‘Bank voor de klas’? Check dan hier meer informatie (link naar www.bankvoordeklas.nl)