Kidsproof-reporters ontdekken oude en nieuwe spelletjes!

18 oktober 2016
Het is Rabo Museumkidsweek dus trekken we eropuit en wel naar Speelgoedmuseum Deventer!
Even een potje Pac-man spelen!
Wat is Deventer toch een mooie oude stad! Ik was het even vergeten maar wandelend over het historische stadsplein en door de knusse straatjes is het net of oude tijden herleven. Zo ook het middeleeuwse pand waarin Speelgoedmuseum Deventer is gevestigd. Een plaatje!

Door een stijlvolle entree komen we het museum binnen. Bij de kassa krijgen de kinderen een gave speurtocht, die ze alle ruimtes laat ontdekken die het museum rijk is, vertelt de vriendelijke medewerkster. Door de oude bouw is het museum ingedeeld in allerlei verschillende kamers. Met trappetjes kom je van de ene naar de andere ruimte. Er is een poppenhuiskamer, poppenkamer, opticakamer, voertuigenruimte, een speelzolder, treinenzaal en spelletjesruimte.

Als eerste moeten de kinderen op de 1e verdieping in de poppenzaal, waarin poppen gemaakt vanaf 1750 in vitrinekasten staan tentoongesteld, op zoek naar een sprookje die uitgebeeld wordt in één van de huizen. En ze moeten ontdekken wat het 'gat' onder de trap in poppenhuis 'Villa Diena' nu is. Het antwoord is te zien maar staat ook beschreven op het bordje dat erbij hangt. 'Een poepdoos?' daar moet onze jongste wel heel hard om lachen. Ja, het museum staat vol speelgoed van heel vroeger en van nu.

Overal horen we gelach en drukte van kinderen die samen met hun ouders of opa en oma de vitrines doorzoeken naar antwoorden. In een hoek zit een jongetje, die waarschijnlijk minder zin heeft om mee te zoeken, heerlijk te spelen met een houten poppenhuis. Superleuk dat het museum in elke ruimte ook de mogelijkheid heeft voor de kinderen om echt te spelen met het 'oude' speelgoed.



In de optica ruimte worden de kids uitgedaagd met hun ogen te spelen. Is het echt wat ze zien of verbeelden ze het zich? Prachtige toverlantaarns en grappige lachspiegels. 'Cool om te zien hoe de eerste film is gemaakt', zegt de oudste van 11. Ook voor haar is er voldoende te beleven in het museum. Bij het maken van een filmpje waarin ze in een zelfgemaakte tekening 'loopt', heeft ze de grootste lol met haar broertje. Het filmpje kun je naar je eigen emailadres sturen dus thuis hebben ze er vast nog volop lol om.

Na al het speuren kom je op de speelzolder waar de jongste zich vermaakt met een treinbaan en het bouwen van een lego kasteel. Maar je kunt er ook een poppenkastspel doen, met allerlei houten speelgoed spelen of de vitrine met kermisattracties bewonderen. De oudste 2 kids zijn al met papa doorgelopen dus die komen we weer tegen in de speelruimte waar ze een nieuw gezelschapsspel spelen.



In de speelruimte kun je tijdens de herfstvakantie en op woensdag- en zaterdagmiddag o.a. knutselen, de voorstelling 'Toverlantaarn' bekijken of met de spannende schatkist het museum in.

Wij kiezen voor die laatste. Een koffertje met museumhandschoenen, een vergrootglas en museumobject. We gaan in het museum op zoek naar hetzelfde soort object, afgebeeld op de bijgevoegde foto. In de opticaruimte vonden we de caleidoscoop. Je kent het nog wel van vroeger. Zo'n kokertje waar je aan de onderkant aan kunt draaien. Als je er dan doorkijkt verschijnen de mooiste figuren. 'Best een moeilijk woord', aldus de jongste. Samen kunnen we de vragen over deze 'museumschat' toch prima beantwoorden. Bij de kassa komen we er later achter dat we zelfs alles goed hadden ingevuld!

Aan het einde van de speurtocht komen we bij de tentoonstelling 'Press start to play', die nog t/m 8 januari te zien is. We leggen de kinderen uit hoe wij vroeger de eerste computerspelletjes zoals Pac-man, Tetris en de Atari klassieker Pong speelden. De kids zijn super nieuwsgierig en willen alle spelletjes uitproberen. En wij natuurlijk ook!



Nog even lekker neuzen in het speelgoedwinkeltje en dan weer op naar huis. Een super geslaagde middag in een verrassend leuk museum!

Groetjes Wencke