Met de klimgeiten naar Avatarz

2 september 2019

De laatste vakantieweek stond bij Elke volgepland met speelafspraken en logeerpartijtjes. Maar de woensdag hadden ze speciaal vrijgehouden voor een uitje: een bijzondere afsluiting van de vakantie. 

Met Juul bij de opvang hebben we op woensdag de handen vrij en kunnen we ‘grote-meiden-dingen’ doen. Op het wensenlijstje van Fien en Jet stond (mede door onze vakantie in Oostenrijk) met stip bovenaan een middagje naar het klimbos van Avatarz.

Op de site van Avatarz ging ik op zoek naar de benodigde informatie. Voor de kinderen tot 9 jaar zijn er drie parcours. Op 2 tot 4 meter hoogte gaan zij op avontuur. Hierbij kunnen ze lekker klimmen en klauteren over maar liefst 30 stoere hindernissen. Van net tot touwladder en klimbrug. En het leukste op dit speciale KidZ klimparcours? Vier ziplines waarmee ze lekker tussen de bomen door roetsjen. Fijn; het uitje lijkt uitermate geschikt voor Fien én Jet. Door online te boeken ben je ook nog net iets goedkoper uit. Dus ik maakte een reservering voor de woensdagmiddag.

Wat waren de meiden blij toen ik ze twee dagen van tevoren vertelde over de activiteit die op de planning stond. Ze telden de uren af. Die middag werden zonder te treuzelen de sportieve kleren & de sneakers aangetrokken. 

We moesten ons een half uur van tevoren melden en werden welkom geheten door een enthousiaste medewerker. De meiden kregen een paars bandje en mochten even gaan spelen in de speeltuin. Na een kwartiertje werden ze geroepen en lagen er in een cirkel een heleboel gordels klaar. Vakkundig werden de meiden in de gordel gehesen (aantrekken als een broek) en voorzien van helm. Een korte instructie volgde en daarna liepen we met de groep verwachtingsvol naar het bos.

In het bos stonden de medewerkers van Avatarz startklaar om de groep op te vangen en te voorzien van de noodzakelijke instructie. Een veiligheidssysteem werd aan de gordel bevestigd en na een korte oefening met twee benen op de grond mochten de meiden de hoogte in!

Jet ging dapper voorop. De eerste keer de ladder op was best spannend en lastig. Om het veiligheidssysteem op de juiste manier langs de kabel te manoeuvreren bleek even wennen. Eenmaal boven begon ze dapper aan haar eerste obstakel. Geweldig om de mix van spanning en enthousiasme op haar gezicht te zien. Fien volgde snel en hoog boven de grond hadden de meiden het super naar hun zin.

Totdat Jet bij de eerste ‘roetsjjj’ aankwam. Ze moest gaan hangen in haar gordel en als bij een kabelbaan naar de overkant roetsjen richting het kussen aan de overkant. Aan dat kussen hing een touw en dat moest worden vastgegrepen om op de plank te komen. Maar 3 meter boven de grond is dat een behoorlijk spannende stap; je loslaten en roetsjen.

Gelukkig had begeleidster Fleur in de gaten dat er problemen waren en kwam ze snel dichterbij. Vanaf de grond probeerde ze (net als mama) om Jet aan te moedigen en te instrueren. Zonder succes, ze bleef het té spannend vinden. Waarop Fleur behendig het parcours betrad en Jet ter plekke ging helpen. Haar hulp was van korte duur en daar ging ze! Gillend van enthousiasme (‘Het is helemaal niet eng!’) vloog ze naar de overkant. En een halve minuut later ging Fien er net zo enthousiast achteraan.

Onze meiden hebben de drie parcoursen natuurlijk alle drie uitgetest. En na de eerste geslaagde test werden de parcoursen opnieuw beklommen. Het derde parcours (tevens de langste) was de favoriet van onze meiden. Vooral omdat dat daar twee keer geroetsjt mocht worden!

Na twee uur ononderbroken klimmen waren de meiden eigenlijk nog niet klaar. Maar helaas, onze tijd zat erop. De medewerkers van Avatarz deden hun ronde: de kinderen met de paarse bandjes moesten het bos verlaten. Het parcours mocht worden afgemaakt en dan moesten het veiligheidssysteem, de gordel en de helm worden ingeleverd.

Verhit en vermoeid liepen we terug naar de parkeerplaats. Maar niet voordat we op het terras een ijsje hadden genuttigd. Al etend kwamen we tot een eenduidige conclusie: DIT WAS ECHT EEN GAVE MIDDAG!! De mooiste middag van de héle vakantie!

Elke van BLOG by Elke is moeder van Fien, Jet & Juul en leerkracht op een basisschool.

Tip: klimmen bij Avatarz is ook supertof als kinderfeestje!