Bedenker langste tubingbaan van Nederland

13 juni 2017
Op een zomerse donderdagmorgen spreek ik Gregor Moser in zijn skicentrum op het Rutbeek. De skibaan in Enschede ligt er in deze tijd van het jaar stilletjes bij. Maar schijn bedriegt.
Gregor Moser die in april 2012 samen met zijn broer Laurens het bedrijf van zijn vader overneemt, kwam 5 jaar geleden met een wat nu blijkt briljant idee.

Op ‘pannenkoekjes' de helling af
Na de skilessen bij Skicentrum Moser, die hij met zijn team van oktober t/m februari geeft, mochten kinderen met zo’n klein plastic ‘pannenkoekje’ de helling af sleeën. Kinderen en ouders waren zo enthousiast dat er al snel aanvragen kwamen voor een ‘slee kinderfeestje’. Sneeuw was geen vereiste want de borstelbaan biedt hiervoor het hele jaar door een ideale ondergrond.

Op onderzoek
Gregor ging zich eens verdiepen in de mogelijkheden en materialen waarmee je zo’n skihelling nu het beste maar vooral het veiligste kunt bedwingen. Hij had het woord ‘Tubing’ al eens voorbij horen komen in het verleden en kwam erachter dat deze outdoor activiteit op meerdere plekken in Nederland en daarbuiten wordt aangeboden.

Testen tijdens de bouw

In de natuur gebouwd
Ondernemend als hij is, wilde hij iets anders. Of eigenlijk iets extremer. Hij bouwde een speciale Tubingbaan naast de bestaande borstelbaan. Het verschil met andere banen is dat deze midden in de natuur ingebouwd is. Je hebt dan ook het gevoel of je echt tussen de bomen door glijdt!

Lengte baan
Er zijn eigenlijk 2 soorten tubing die Gregor op zijn baan heeft toegepast. Funtubing voor kinderen vanaf 5 jaar, met starthoogtes van 50, 80 en 120 meter. En de Extreem XL Tubing voor volwassenen en bikkels vanaf 8 jaar, met een lengte van 200 meter. Het is met recht de LANGSTE BAAN VAN NEDERLAND!

Bij de 50 meter instap ga je eigenlijk de baan een beetje testen, gevoel krijgen bij de snelheid en de bochten. En zo ga je steeds een beetje hoger. Eerst was het plan om een 120 meter lange baan te maken. Maar Gregor wilde graag nog meer uitdaging in de baan leggen waardoor hij nu 200 meter lang (!) gaat geworden.Weersomstandigheden
De moeilijkheid bij het bouwen van deze baan waren daarbij de weersomstandigheden. Is de baan glad door sneeuw of regen, dan kan de snelheid oplopen waardoor je de baan uit vliegt. Elke keer werden de bochten hierop aangepast zodat ook de 200 meter baan extreem snel is maar wel veilig.

Veiligheid
Uiteraard staat veiligheid hierbij op 1. Door nieuwe technieken toe te passen, te varieren met van gewicht, weersomstandigheden en lengtes van de baan is de baan geheel veilig. Uiteraard is het wel zaak dat kinderen en volwassenen hun gezonde verstand gebruiken. Dus springen, staan of op de buik in de band is allemaal niet toegestaan. Samen de baan af
Bij kinderfeestjes blijkt dat kinderen graag met z’n allen de baan af willen. Dat kan qua veiligheid niet, maar daar hebben ze een oplossing voor gevonden. De naastgelegen skihelling is breed genoeg om een hele groep kinderen in één keer naar beneden te laten gaan. De funfactor is daarmee comleet!

Reserveren
Wil je de funtubing of het extreem XL parcours ook een keer proberen? Bel of mail even voor het maken van een reservering, dan weet je zeker dat er plek is.

Wencke