De twee prinsessen van Elke ontdekken Kasteel Bentheim!

8 juni 2017
De meiden van Elke zijn gek op ridders, kastelen en prinsessen. Op Eerste 'Pingpongdag' besluiten ze daarom naar het Kasteel in Bad Bentheim te rijden.
Het is de vrijdag voor Pinksteren. Jet is die ochtend thuis gebleven met flinke koorts en dommelt iedere keer weg op de bank. Fien is naar school en mag voor de eerste keer alleen terug komen lopen naar huis. Ik wacht haar op bij de stoep om te helpen met oversteken. Trots als een pauw komt ze aanlopen en na een dikke duim van mij lijkt ze nog 10 centimeter te groeien.

Ze begroet me met een grote glimlach. ‘Mam, we hebben een extra lang weekend! Het is maandag TWEEDE PINGPONGDAG zei juf!’ Stiekem moet ik lachen, maar dit lijkt me niet het juiste moment. Met een ziek kind op de bank, houd ik het andere kind graag in dit zonnige humeur. Ik schrijf wel gauw haar uitspraak op.

Gelukkig knapt Jet snel weer op en kunnen we Eerste Pingpongdag op pad. Onze meiden zijn gek op ridders, kastelen en prinsessen. Daarom besluiten we naar het kasteel van Bad Bentheim te rijden. Als we de meiden met een bakje fruit op de achterbank zetten en vertellen waar we naartoe gaan, wordt het voorstel met luid gejuich ontvangen.

Een écht kasteel
Vlak voor Bad Bentheim zien we het kasteel al liggen. Ook Fien heeft het direct in de gaten en reageert vol ongeloof. ‘Gaan we naar een écht kasteel? Zijn daar ook ridders? En prinsessen?’ We zetten onze auto in een gratis (!!) parkeergarage en lopen het oude stadje in. De wandeling naar het kasteel toe geeft ons al een enorm vakantiegevoel. En als dan even later de zon ook weer achter de wolken vandaan komt gaan de vesten uit en zijn we er helemaal uit!

Gewapend met een rugtas met broodjes én mijn telefoon lopen we omhoog richting de poort van het kasteel. Jet en Fien voorop, Niek er achteraan en ik volg op mijn ‘zwangere gemakje’ iets later. Hierdoor heb ik wel steeds sprookjesachtige plaatjes op mijn netvlies. Een groot gedeelte van die plaatjes leg ik ook vast met mijn camera. Ik geniet met volle teugen van mijn meiden en man ;-)

Leerzaam uitstapje
We melden ons bij de kassa van het kasteel. Tot onze grote verrassing hoeven we alleen voor de ‘grote mensen’ te betalen. Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis naar binnen. Fien en Jet zijn niet te houden en stormen de trap op. Nieuwsgierig kijken ze over de rand van de kasteelmuur. Niek verzorgt de informatieve & leerzame kant van dit uitstapje. Hij vertelt over de ridders, de vijanden en de schietgaten in de muur. De meiden zijn erg geboeid en vragen hem het hemd van het lijf.Toren
Letterlijke hoogtepunt van het kasteel is de toren. Met een trap gaan de meiden en Niek omhoog. Ik blijf beneden om een mooi plaatje te kunnen schieten (niet omdat ik niet hijgend en puffend gezien wel worden in die torenkamer hoor). Al gauw hoor ik geroep: ‘Mama!!’ Er wordt nog meer geroepen, maar dat kan ik niet verstaan. Als de meiden beneden komen wordt me uitgelegd dat ze in een gevangenis waren. De gevangenis van de boeven!

We gaan met de trap naar beneden en komen op de binnenplaats, in de tuin. Op een bankje eten we ons broodje. Het begint al drukker te worden en overal zie ik mensen foto’s maken van prachtige plekjes en uitzichten. Vooral de haag met de felroze rozen voor het kasteel wordt vaak gefotografeerd.

Rondkijken in het kasteel
Na het broodje gaan we het kasteel van binnen bekijken. De meiden lopen de prinsessenkamer ongeïnteresseerd voorbij. Bij de harnassen van de ridders blijven ze veel langer staan. Typisch onze meiden. Ook de vitrines met de kleding en accessoires van de mannelijke bewoners van het kasteel worden nauwkeurig bekeken.

Als laatste lopen we nog naar de garage van het kasteel. In deze garage staan een aantal koetsen opgesteld. Het interesseert de meiden niet zo heel erg veel. Koetsen zien we in Rossum regelmatig voorbij komen en ook Sinterklaas heeft een exemplaar in zijn bezit.Terras
Fien herinnert zich ineens de speeltuin die ze vanuit de toren heeft gezien. Daar willen de meiden graag naartoe. We maken ons rondje af en lopen Bad Bentheim weer in. We zoeken een plekje op een van de vele terrasjes. Na drie terrasjes hebben we een plekje gevonden en bestellen we een drankje en een ijsje. De ‘speisekarte’ ziet er overigens ook goed uit. Misschien iets voor een volgende keer.

Speeltuin
We gaan op weg naar het speeltuintje. De speeltuin is prachtig gelegen aan de rand van het grote park naast het kasteel. Vanuit  de speeltuin heb je zicht op het kasteel. De speeltuin bestaat uit drie gedeeltes: een deel voor de jonge kinderen, een deel voor de oudere kinderen en gedeelte met water! Helaas werkt het weer niet echt mee. Na een half uur begint het te regenen. Jammer, onze meiden hadden zich nog wel een uurtje langer kunnen vermaken in de speeltuin.

In de auto hoor ik Fien zeggen tegen Jet: ‘Ik ga aan mijn juf vertellen dat ik in het kasteel ben geweest hoor!’ In mijn spiegel zie ik Jet instemmend knikken. Onze Eerste Pingpongdag was geslaagd!

Groetjes Elke

Elke is moeder van Jet en Fien en was vorig jaar, toen ze de blog schreef, nog zwanger van hun derde kindje, Juul. Ze is leerkracht op een basisschool.

Tip: deze zomer kun je een bezoek aan het kasteel perfect combineren met de spannende openluchtvoorstelling over Jim Knopf en Luke de locomotief chauffeur zien!