Première voorstelling Lev

13 maart 2019
Over een brutaal jongetje met een sterke eigen wil, die de wereld wil verkennen. En ondertussen drijft hij zijn ouders tot wanhoop. Ik denk dat je zo wel een goed beeld hebt van Lev. In ieder geval in het begin van de voorstelling.
Foto's door Sanne Peper

Het leuke aan de voorstellingen in theater Sonnevanck, is dat je er als bezoeker altijd bij betrokken wordt. In dit geval werden we de zaal in gestuurd met een klein liedje en de opdracht deze in te zetten zodra we het deuntje herkenden. Waar je in een grote zaal een soort van schaamte voelt, doet iedereen in deze ruimte verrassend genoeg vrolijk mee.


Lev is dagelijks onvindbaar en trekt er op uit zodra hij hoort dat zijn vader hem naar een internaat wil sturen. Dat lijkt hem toch wel het meest verschrikkelijke wat er is! Op straat komt hij in aanraking met veel verschillende personages, die hem allemaal vragen naar zijn doel in het leven. Voetbalsupporters, matrozen en een tovenaar wijzen hem de weg en leiden hem uiteindelijk terug naar huis, waar zijn ouders hem alsnog naar het internaat sturen. Maar ook onder de strenge leiding van de schooljuf weet hij uit te komen om bij een wolvenroedel aansluiting te vinden. Is dat waar hij thuis hoort? Of wil hij toch terug naar papa en mama?


Langzaam maar zeker krijg je tijdens de voorstelling toch wel respect voor Lev die, net als zoveel kinderen, op zoek is naar zijn doel in het leven. Met vallen en opstaan beseft hij dat hij aan de ene kant op zoek is naar het grote avontuur, maar aan de andere kant toch verlangt naar huis.

 

Een koor ondersteunt de voorstelling met meerstemmige liederen, hier en daar bijgestaan door het publiek. Ja, ook wij moesten er aan geloven. Echt prachtig! Geen instrumenten, alleen stemmen en toch leek het of er een heel orkest zat.


Sonnevanck is er, samen met Silbersee en Consensus Vocalis, wederom in geslaagd een verrassende, muzikale, grappige en tegelijkertijd leerzame voorstelling neer te zetten voor te hele familie.

 

Ben (9) was met me mee en vond vooral de zang geweldig, hij deed zelf ook enthousiast mee. Hij wil iedereen dan ook aanraden de voorstelling te bezoeken! Of hij de dieper liggende gedachte helemaal heeft begrepen, vraag ik mij af. Hij gaf wel aan dat hij zelf nooit het huis wil verlaten. Dat zullen we nog weleens zien, Ben. Ik vraag het je over 10 jaar nog een keer…

 

De voorstelling Lev speelt nog in meerdere theaters door het hele land. In Twente is de voorstelling nog te zien in de volgende theaters: