Valentijnsdag, we zijn er al klaar voor!

9 februari 2019
Als juf is Elke DOL op structuur en overzicht. Met twee meiden van bijna 5 en 6 jaar geen overbodige luxe.
Vooral de oudste heeft (letterlijk) behoefte aan overzicht. Voor haar maak ik dan ook iedere maand een kalender. Op deze kalender noteer ik (vaak met tekeningen) de sportclubjes, de bijzonderheden op school en leuke activiteiten die op het programma staan. Op deze manier kan er door de meiden worden afgeteld naar bijvoorbeeld de carnaval, een extra vrije dag of in dit geval Valentijnsdag.

Hartjesdag
Deze hartjesdag trok namelijk gelijk de aandacht van Jet. Fien is (zoals ze zelf zegt) niet meer verliefd op haar vriendje en heeft daarom geen behoefte om hartjesdag te vieren. Jet is ook niet verliefd, maar houdt wel van hartjes. Haar tekeningen worden stelselmatig opgefleurd met hartjes in allerlei soorten en maten. Toen ze de hartjes op de kalender zag staan was ze akelig nieuwsgierig naar ‘het waarom’ van die hartjes. Ik legde haar uit dat 14 februari een speciale dag is waarop je aan iemand kunt vertellen hoe lief je hem/ haar vindt. Dat klonk haar goed in de oren. Gelijk kwam ze met een aantal mensen (groot en klein) op de proppen aan wie ze op Valentijnsdag wel iets wilde vertellen.

Rijk alleen
Afgelopen zondag had ik het rijk alleen met de meiden. Juul lag in bed. De grote meiden wilden graag verven. Maar daar ik niet zoveel zin aan. Vooral omdat Fien en Jet nét hun (nieuwste) kleren aan hadden en we ’s middags nog visite zouden krijgen. Ik rommelde wat in onze grote spellenkast. De deuren van deze kast kunnen amper dicht zoveel spullen liggen er op de planken gepropt. In de kast bewaren we onze spelletjes, het papier in allerlei soorten, kleuren en maten, het knutselmateriaal en andere dingetjes (veelal gescoord bij de Action) die ooit nog wel eens van pas kunnen komen.Knutselspullen genoeg
Uit de kast toverde ik twee canvasdoeken, een zakje met veren, verschillende doosjes met kralen en een bakje met roze/ paarse knopen. Toen ik de spullen op tafel gelegd had, waren de meiden hun verfbehoefte gelukkig gauw weer vergeten. Enthousiast vlogen de ideeën over de tafel. Ze vulden elkaar goed aan! Jet vroeg om de stempels. Gedreven stempelde ze de voor haar bekende letters aan de bovenkant van het doek. Fien greep gelijk de veren en plakte netjes en precies (geheel tegen haar natuur in) met lijm de veren aan de rand van het doek.

Als tweede werden de kraaltjes gepakt. Jet kwam op het idee er hartjes van te maken. Met mijn hulp maakten we een hart van lijm, zodat de meiden er kralen op konden leggen. Ze begonnen voorzichtig, kraaltje voor kraaltje. De tip om de kraaltjes er met meerdere tegelijk op te strooien werd gauw opgevolgd. Fien gebruikte verschillende kleurtjes door elkaar, een idee dat door Jet werd nagedaan. Er moest nog een hart van lijm worden gemaakt en nog een … een vrolijk hartjesschilderij ontstond!

Voor de finishing touch gebruikte Fien nog weer wat veren. Jet pakte de knopen. De roze knopen heb ik eerder eens gebruikt voor een (jaja, het zit in de genen) groot hart op hout. Een superleuk moederdagcadeautje destijds. Jet plakte subtiel een aantal knopen onder haar hart. Na kort overleg besloten we dat er nog een woord onder de hartjes moest worden gestempeld. We kozen voor ‘love’ en zochten de letters uit. Jet drukte de letters een voor een met veel zorg op het canvasdoek.Voor....de allerbeste papa!
Toen het schilderij klaar was bekeken de meiden trots het eindresultaat. Zonder overleg hadden ze hetzelfde idee; het schilderij is voor papa. Voor hartjesdag, want hij is de allerbeste papa van de wereld! SMELT! Voorzichtig werden de schilderijen in de berging verstopt. Voor de veiligheid (van mijn was) zette ik er een wasmand op de kop bovenop. Toen papa thuis kwam van de voetbal stond Fien al klaar om zijn voetbaltas aan te pakken en naar de berging te brengen. De hele zondag was de berging voor papa ‘verboden terrein’. ’s Avonds pakte ik de schilderijen voor de meiden in en bracht ze naar hun kamer. Onder het bed van de meiden liggen de schilderijen klaar om gegeven te worden op Hartjesdag!

HAPPY VALENTINESDAY! Zoek je meer DIY-tips voor Valentijnsdag? We hebben nog een paar leuk tips voor je!

Elke van BLOG by Elke is moeder van Fien, Jet & pasgeboren Juul en leerkracht op een basisschool.