Voorstelling de Baron van Münchhausen

15 februari 2022
Na een uitnodiging voor de première van de voorstelling de Baron van Münchhausen konden wij ons eindelijk weer eens verheugen op een gezellig avondje uit.
Fotocredits: Sanne Peper

Wie? Ken jij de Baron van Münchhausen niet?! Wij ook niet. En gelukkig waren wij niet de enigen in de zaal die nog nooit van deze baron hadden gehoord.

De voorstellingen van theater Sonnevanck zijn altijd favoriet bij ons thuis. De persoonlijke ontvangst, een leuke activiteit voor de kinderen en de knusse zaal maken dit theaterbezoek altijd net wat specialer. We kwamen erachter dat een vriendin de voorstelling ook zou bezoeken, samen met haar dochtertje, dus we konden gezellig samen naar Enschede rijden. Niet alleen voor mij, maar ook voor de kinderen extra leuk. Ze gaan bij binnenkomst dan ook lekker tekenen op het tafelkleed dat klaarligt en waar ze hun fantasie op kwijt kunnen. Als dan uiteindelijk de hoofdrolspeler je persoonlijk op komt halen, is dat toch stiekem ook nog wel een beetje spannend…

De Baron van Münchhausen

In de voorstelling van Theater Sonnevanck en DIEHELEDING worden we meegenomen in de wonderbaarlijke en sowieso waargebeurde, fantastische verhalen van Baron van Münchhausen. Ondertussen gaan we ook op zoek naar de waarheid, want de Sultan zegt dat je pas weet wie je kan vertrouwen en wie je echte vrienden zijn als iedereen eerlijk is.

Volgens het boek ‘de avonturen van Baron van Münchhausen’ heeft deze baron de prachtigste en meest ongeloofwaardige avonturen beleefd. Zoals dat hij zichzelf aan zijn eigen haren uit het moeras heeft getrokken, op de maan heeft rondgelopen en uit de buik van een vis is ontsnapt.

Volgens de Sultan zijn al deze verhalen gelogen en vertelt de Baron de grootste, vreselijkste en naarste leugens. Alleen als de baron kan bewijzen dat liegen soms goed is, zal zij zijn kop er niet afhakken. Nu maar hopen dat dat goed afloopt.

Baron van Munchhausen

Wij mochten plaatsnemen op de eerste rij van de gezellig knusse theaterzaal en konden ons zo perfect inleven in de voorstelling. Al rappend en hiphoppend vertellen de acteurs het verhaal over de Duitse edelman die naar eigen zeggen sowieso altijd de waarheid vertelt.

De kinderen waren werkelijk onder de indruk van het verhaal, maar zeker ook van de manier waarop dit gebracht werd; grotendeels op rijm en met een pakkende beat eronder. Af en toe keek ik even naar rechts, naar de kinderen, waar ik steeds geconcentreerde gezichten zag en vaak een lach op het gezicht. Je kon de verontwaardiging van de gezichten aflezen. Deze verhalen konden toch niet echt gebeurd zijn?!

baron van munchhausen

Wat wij toch wel enigszins ontroerend vonden, was toen de baron aan het einde bekende beter in leugens te zijn dan in het vertellen van de waarheid. Je kunt het hem niet eens echt kwalijk nemen, want dat deed zijn vader ook en zijn grootvader en diens vader… En misschien probeert hij met zijn leugens de wereld wat leuker te maken?

Als ik dat na de voorstelling aan de kinderen voorleg, zie ik hun twijfel. Ik ben benieuwd of ik een sociaal wenselijk of een eerlijk antwoord krijg. Ze zijn het er wel over eens dat een leugentje om bestwil af en toe wel moet kunnen. Maar dat wat de baron doet, gaat hun gelukkig ook wel iets te ver.

De kinderen kunnen hun tekeningen nog even afmaken voordat we weer huiswaarts keren. Wat fijn om sinds lange tijd eindelijk weer eens samen een avondje uit te zijn geweest!

De voorstelling Baron van Münchhausen (7+) trekt door het hele land en speelt nog in Theater Sonnevanck op de volgende data:

Woensdag 23 februari 2022 | 14.00 en 19.00 uur
Zondag 27 mrt 2022 | 14:30 uur

Meer informatie en kaarten:

Naar de website