Zoetzure herfst-stamppot!

30 augustus 2020
Een heerlijk recept van onze blogster Kirsty voor de koude dagen in de herfst en winter.
Met dit koude weer krijg je vanzelf weer zin in stamppot. Er zijn tegenwoordig veel varianten te bedenken, bijvoorbeeld boerenkool met sambal. Niet zo handig met kinderen, maar je krijgt het er waarschijnlijk wel snel warm van. Vorige week kwam ik een recept tegen voor Indische paksoistamppot met gehaktballetjes, dat lijkt mij erg lekker.

Wat in eerste instantie misschien een vreemde combinatie lijkt, maar ik een echte aanrader vind, is zuurkoolstamppot met zoete aardappelen. Zelf was ik nooit zo dol op zuurkoolstamppot, maar sinds ik zoete aardappelen gebruik in plaats van de Hollandse pieper, komt er vaker zuurkoolstamppot op tafel. Zoet, zuur en een zoutje is een perfecte combi. Je kunt de zoete aardappelen koken en verder hetzelfde te werk gaan als bij 'gewone' zuurkoolstamppot. Maar je kunt ook de aardappelen gaar roosteren in de oven. Dan krijg je een net wat ander smaakje. Qua tijd ben je misschien maar 10 minuten extra kwijt.

Hieronder volgt het recept, eet smakelijk!

Zuurkoolstamppot met zoete aardappelen
Recept voor 3-4 personen

Ingrediënten:
800 gr zoete aardappelen
500 gr zuurkool
1 kaneelstokje
1 ui, fijn gesnipperd
1 bakje spekjes 
100 gr parmaham, één plakje per persoon
olijfolie
roomboter
peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 gr. Schil in de tussentijd de aardappelen en snij ze in grove stukken. Leg alle stukken in een braadslede, voeg flink wat olijfolie, peper & zout toe. Grill de aardappelen 30-40 min. in de oven. Kook de zuurkool met een kaneelstokje zoals aangegeven op de verpakking. Bak de spekjes samen met de gesnipperde ui. Als de aardappelen zacht aanvoelen kunnen ze geprakt worden, voeg eventueel nog een klontje roomboter toe. Mix daarna de zuurkool, spek en ui er doorheen. Voor een extra krokant zoutje heb ik een aantal plakjes parmaham 5-10 min. in de oven krokant gebakken. Oventemperatuur 200 gr. Naar keus bak, braad of warm je een lekker worstje of wat anders op om je stamppotje compleet te maken. Smullen maar!

Benieuwd wat jullie én de kids ervan van dit vinden.

Groet,
Kirsty

PS: Kirsty geeft kookworkshops voor kinderen. Houd de Uitagenda van Kidsproof Twente in de gaten voor toffe uitjes in de herfst.