Lekker naar buiten

5 mei 2020
We moeten zo veel mogelijk thuis blijven, maar we kunnen wel: naar buiten! De tuin in of je balkon op!
De meivakantie komt er weer aan, de kinderen zijn thuis en het zonnetje breekt door. Wat doe je dan? Op ontdekkingsreis door je tuin en vogelstellen op het balkon! Vanwege het coronavirus moeten we allemaal zo veel mogelijk thuis blijven. Maar er is buiten van alles te beleven!

Ga op vogelsafari
In je tuin of op het balkon kun je soms ontzettend veel vogels tegenkomen. Met de online zoekkaart van NPNieuwland kun je een heuse vogelsafari maken.


Foto 1: zoekkaart nationaal park nieuwland

Ook kun je misschien thuis zelf een vogelnestkast in elkaar timmeren. Wist je dat koolmezen en pimpelmezen de natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups zijn doordat ze de rupsen op eten en aan hun jongen voeren? Daarom zijn er op Stadslandgoed de Kemphaan en in het Buitenhof in Almere buiten zo ongeveer samen 300 vogelhuisjes opgehangen die gemaakt zijn door de bosbanjers en Flevo kijkers de jeugdgroep van de natuur en vogelwacht zuidelijk Flevoland.


Foto 2: Nestkastje op de Kemphaan (foto: Charlotte Almekinders)

Helaas is het nu wat aan de late kant om je vogelnest kast op te hangen, want de vogels zijn al aan het nestelen en hun jongen op aan het voeden. Maar je kunt je nestkast natuurlijk bewaren tot volgend jaar! Tip: zorg dat als je je nestkast op hangt, je niet in de boom spijkert! Voor een bouwpakket van een nestkast en tips om zelf een nestkast te maken kun je terecht op de website van de vogelbescherming. (vogelbescherming). In de online vogelgids van de Vogelbescherming Nederland kun je opzoeken welk geluid de vogels maken.

Heb je in plaats van een balkon een tuin met bomen? De lente is in aantocht en bomen en struiken beginnen langzaam in blad te komen. Deze zoekkaart kan je helpen te ontdekken welke bomen en struiken je ziet. Hier en daar komt er kleur in de natuur met bijvoorbeeld het klein hoefblad en dovenetels die bloeien.

Insecten in de tuin
Afgelopen weekend was het de nationale bijen telling. Heb je ook meegedaan? Er hebben nog nooit zo veel mensen meegedaan als dit jaar. Dat de bijen telling voor bij is, betekend natuurlijk niet dat je géén bijen meer mag tellen of niet meer op kriebelbeestjes safari kan. Als je bijvoorbeeld een bloempot oplicht in je tuin of op het balkon kun je al héél wat kriebelbeestjes tegenkomen. Spelletjes en een bijengidsje kun je vinden op deze website


Foto 3: Grasbij op Sleedoorn (foto: Twan Teunissen)

Ben je creatief? Je kunt ook zaadbommen of zelf een insectenhotel maken. Op deze website wordt uitgelegd hoe je zelf zaadbommen kan maken. IVN heeft een uitleg hoe je zelf een insecten hotel kan maken.


Foto 4: Voorbeeld van een insectenhotel (foto: Celina Polane)

Tuinieren
Het is nu ook een goede tijd om te gaan tuinieren. Zo kun je zelf bijvoorbeeld binnen of op het balkon plantjes kweken. Je kunt ook een vierkante metertuin kopen of zelf maken en aanleggen. Een kruidenspiraal maken is ook erg leuk om te doen.


Foto 5: Voorbeeld van een vierkante metertuin (foto: Charlotte Almekinders)

Apps
Houd je liever van Apps’ in plaats van een zoekkaart? Om planten te identificeren kun je goed de app: PlantNet gebruiken. De app werkt het beste wanneer je een foto maakt van één individuele plant of bloem met zo min mogelijk planten op de achtergrond. Downloaden? De applicatie is gratis te downloaden voor iOS en Android in de appstore! Wil je niet alléén planten maar ook dieren identificeren? De iObs app is ook een app waarmee je planten en dieren kan identificeren en deze is gratis voor Apple gebruikers.

Thuis naar buiten
Mijn collega boswachters hebben een aantal opdrachten verzameld die je in je eigen omgeving kunt doen. Van beestjes zoeken tot koekjes bakken met madeliefjes. Wil je elke week nieuwe opdrachten in je mailbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Staatsbosbeheer.

Veel plezier buiten op het balkon of in de tuin. Het advies blijft: vermijd drukke plekken en blijf zo véél mogelijk thuis. Blijf lokaal, en kom te voet of op de fiets naar je lokale park of natuurgebied en houd je aan de regels van het natuurgebied.

Naar de website