Kidsproof blogTerug

Nog 1 keer? Onze Kidsproofreporters bezochten Festival 2 Turven Hoog!

1 oktober
Dit jaar is het 2 Turven Hoog festival wederom in Almere met een mooie programmering en prikkelende installaties. Hier kun je lezen hoe de kidsproofreporters het vorig jaar gehad hebben!
Dat wij fan zijn van Festival 2 Turven Hoog was natuurlijk al duidelijk! Ook dit jaar weer een mooie, afwisselende programmering. Vooral voor kinderen van 2-6 jaar. Moeilijk kiezen welke voorstellingen we dit jaar gaan zien. We beginnen onze zaterdagochtend bij de Vervelende bus, die neergestreken is op de Esplanade.We worden bij de Vervelende bus uitgenodigd voor een experiment naar Verveling. Alles wat de verveling zou kunnen verdrijven in een afsluitbaar zakje in je tas, een wakker-tets-elastiekje om je pols en een plekje zoeken in de bus. Voor een half uur niets - naar buiten kijken. De ruitenwissers maken het beeld helder en we zien een straatbeeld. Een straatbeeld met mensen. Verschillende mensen, gewone mensen op straat. En deze mensen zien we de hele voorstelling. Als je aandachtig gaat kijken zie je meer dan dat je in eerste instantie zou denken.Iedereen op straat heeft z'n eigen verhaal, z'n eigen achtergrond. Wat zou die meneer met dat kostuum gaan doen? Is hij aan het repeteren? Waar gaat hij straks naartoe? Of wacht hij op iemand? En wie helpt nou eindelijk de oude dame? Wat wil ze eigenlijk? En wat doe je als je staat te wachten op de bus?
Tijdens de voorstelling (eigenlijk projecties) volg je vanzelf de gedragingen van de personen, probeert meer van ze te weten en volgt hun 'verhaal', want net zoals op straat heeft eigenlijk iedereen wel iets te vertellen. Soms vertraagd, soms absurd en soms zo van de straat geplukt. Lynn (5) & Owen (4) zitten aandachtig te kijken en proberen alles te volgen. Er gebeurt niets en tegelijkertijd zoveel dat ze met hun ogen van links naar rechts door de bus schieten en hun eigen 'verhaal' volgen. En dan.... Wat gebeurt er bij verveling....Slaat onze fantasie op hol, wat doen die blauwe mannetjes? Owen vraagt: wie zijn dat mama en waar zijn de 'boefjes' (jongetjes in gestreepte pyama's). We kijken nog even verder, zien 'onze personages' op absurde wijzes terug en laten ons overrompelen door de mannetjes en uiteindelijk uitzwaaien door het meisje dat steeds haar weg niet leek te vinden.
Hebben we ons verveeld? Zeker niet. Als je je verdiept in de verveling en gewoon laat gebeuren is er eigenlijk een heleboel!

We hebben na 'de Vervelende bus' nog de hele dag en uiteindelijk wordt dat een hele dag 2 Turven Hoog. We gaan naar de voorstelling Nao Nao en bezoeken de kunstinstallaties in KAF en de Nieuwe Bibliotheek. De zen-installatie van Frederike, het bouwen en versieren van de bamboe tentjes in de bibliotheek en de 'Tutti Frutti' zijn favoriet. En onderweg worden we nog getrakteerd op een interactief kunstwerk op het Forum waarbij we even meekleuren bij een bloem en lopen we de betoverende giraffen tegemoet.Bedankt voor de mooie dag Festival 2 Turven Hoog! Volgend jaar zeker weer!

Voor wie deze blog leest en zin heeft om er dit jaar (2018) ook heen te gaan? Zeker doen! Lees hier meer informatie!