7x elfendeurtjes en kabouterdeurtjes in Nederland

3 maart 2021
Zouden elfjes en kabouters echt bestaan? Wie weet! Tijdens deze routes kom je langs hele kleine deurtjes. Zo klein dat er misschien wel een elfje of kaboutertje woont. Zou er eentje opendoen? Perfect voor kleine sprookjesfans en tovenaars in de dop.
Kabouterdeurtje in Leiden

1. Elfendeurtjesroute Oostvaardersplassen

Voor kinderen ligt er bij Buitencentrum Oostvaardersplassen een toverstafje klaar. Met een tas vol opdrachten ga je – met het kleine grut – de elfendeurtjesroute wandelen. Een écht elfje spotten wordt helaas wat lastig, want die verstoppen zich goed. Maar als je goed zoekt, vind je wel hun kleine voordeurtjes.

2. Elfendeurtjesroute Alkmaar

Ook elfjes houden van de stad. En dan vooral van de Alkmaarse binnenstad. In 25 etalages hebben elfjes hun deurtje gebouwd. Nu is het alleen nog een kwestie van zoeken. Gelukkig staan alle deurtjes gemarkeerd op een digitale plattegrond. Dat maakt het een stuk makkelijker. Je kunt de hele route lopen – en alle deurtjes zoeken – of maar een deel lopen.

3. Kabouterdeurtjes bij Kasteelpark Esloo

Waar komen al die kabouterhuisjes opeens vandaan? In Kasteelpark Eslo in Limburg zijn opeens overal kabouterdeurtjes verschenen. De deurtjes zitten in nissen en gaten van boomstammen. Leuk om met je kroost naar te speuren tijdens een wandeling door het park.


Lees ook: Zo maak je zelf een kabouterpad voor je kinderen4. Elfendeurtjesroute Schoorlse Duinen

Met je haren in de wind. Elfjes vinden het heerlijk. Daarom zijn ze ook massaal in de Schoorlse Duinen gaan wonen. Bij Buitencentrum Schoolse Duinen start een speciale route langs alle elfendeurtjes in het gebied. Je koter krijgt ook hier weer een toverstaf en opdrachten mee voor onderweg.

5. Kabouterroute in Woerden

Ook in Woerden zijn de kabouters van de partij. Maar dit keer zijn de deurtjes allemaal gemaakt door kinderen uit de buurt. Hoe leuk! Door de stad loopt een route langs alle kaboutertaferelen. Misschien viert een kabouter wel haar verjaardag. Of heeft een kabouter de was buiten laten hangen. Lees hier ook hoe je kinderen zelf zo’n leuk deurtje maken.

6. Kabouters in Leiden

Er wonen een paar kabouters in de monumentale bomen van het Plantsoen in Leiden (zie foto bovenaan deze blog). En vergeet niet omhoog te kijken, want er woont ook een kabouter hoog in een boom. Geen hele route, maar een leuke verrassing als je in de buurt bent.

7. Het Kabouterdorp in Klarenbeek

Diep in bos van Klarenbeek wonen heel veel kabouters. Overdag mag je best even komen kijken in hun kabouterdorp. Als je goed kijkt zie je hoe de kabouters hier samen leven. Misschien komen jullie zelfs nog wel een kaboutertje tegen als je heel stil bent...

Bonustip: je eigen elfendeurtje

Heb je een echte sprookjesfan in huis? Verras jouw kleine met een eigen deurtje in de achtertuin, op het balkon of in de wijk. Bijvoorbeeld dit houten deurtje van 13 cm hoog, te koop via Bol.com. Ook leuk om samen te beschilderen.


Veel zoekplezier!

Liefs,
Patricia