Kinderboerderij Den Uylpark

20 mei 2019

VOLOP GENIETEN - Wat is één van de mooiste ingrediënten van het ouderschap? Zien dat je kleintje volop geniet, dat hij of zij wordt uitgedaagd, leert, lacht, speelt, en tiert van plezier. Heerlijk, toch?

 

Eropuit
Bij Kinderboerderij Den Uylpark ben je daarvoor aan het juiste adres. Middenin Almere Stad ligt dit paradijsje van vermaak; op deze plek kun je fijne, leerzame herinneringen vastleggen.

Den Uylpark is een kleinschalige, goed onderhouden kinderboerderij. Het is omgeven door groen, waardoor je je opeens moeilijk voor kunt stellen dat je je in het hart van de stad bevindt. 

Wat is er zoal te doen?
Kom langs om de hordes konijnen, cavia’s, geiten, schapen, pony’s, en Kune Kune varkens te aaien en te knuffelen. Wanneer de schapen lammeren, worden ze even met rust gelaten, maar kijken naar dartelende lammetjes is minstens net zo spannend. Behalve de insecten in het insectenhotel, leven er hier ook drie stoere katten die de muizen op afstand houden. Zij houden ook van knuffelen.

Je kleintje kan op de kleine speelgoedtractor rondrijden, op houten klompjes. Het klompenrek staat in de stal, voor iedereen die het leuk vindt om boer of boerinnetje te spelen. Dat is nog eens een leuke manier om de boerderij te verkennen.

Behalve de lieve, grappige dieren en het knusse speeltuintje voor de kleinere kinderen, heeft Den Uylpark nóg een educatieve insteek:

Bassisschoolkinderen komen regelmatig zaaien, planten, en oogsten in de verschillende moestuintjes en moesbakken; ze leren hier veel over het verbouwen van groenten en fruit. Het is prachtig om samen te kijken waar de aardbeien en het andere lekkers nu precies vandaan komen. Kan jouw kleintje de brocolliplantjes al herkennen?

Er staan hier en daar bankjes om even te zonnebaden of uit te rusten.

Verder kun je hier een speurtocht doen om zo de kinderboerderij en het Den Uylpark te verkennen (speurtocht ‘Vinny Varken Verkent’, 1 euro).

Evenementen
Op en rondom feestdagen organiseert Den Uylpark met succes leuke, speelse evenementen.

Tijdens het Lentefeest werden er bijvoorbeeld bloemen uitgedeeld aan de mama’s voor Moederdag, en er werd getoond hoe schapen geschoren worden. De wol voelde zacht en vettig aan, van de lanoline (dat in handcrèmes gebruikt wordt). De schapen bleven kalmpjes liggen terwijl de boerin de wol er af schoor; klaar om fris de zomer in te wandelen. Daarna mochten de kinderen de geschoren schapen aaien. Terwijl iedereen zichtbaar genoot van de ontspannen sfeer, konden kinderen naar hartelust baby geitjes (en de andere dieren) knuffelen, sjoelen, pasteltekeningen maken, bijtjes knutselen, marktkraampjes bezoeken, brandnetelthee en neteltouw maken, prachtig geschminkt worden, en ... lachen, gieren en brullen tijdens het opzwepende en allergrappigste poppenkasttheater van Fritsie Duikelaar, middenin het weiland met hoog, groen gras.

Over Den Uylpark
Kinderboerderij Den Uylpark bestaat nu (2019) tien jaar. Het wordt beheerd door de Stichting Stad & Natuur Almere.

De toegang is gratis. Tijdens evenementen wordt er wel een kleine bijdrage gevraagd voor sommige activiteiten (zéker niet voor allemaal).

Openingstijden: Van dinsdag tot en met vrijdag van ’s ochtends tien uur tot ‘s middags half vijf. Op zaterdag en zondag van ‘s middags twee tot half vijf. Op maandag is Den Uylpark gesloten.

Adres: Heerenveenpad 43, 1324 CB Almere.Tip: Kidsproof heeft nog veel meer leuke kinderboerderijen voor je op een rijtje staan! Neem snel een kijkje. En benieuwd naar de activiteiten van Stad & Natuur? Kijk regelmatig in de uitagenda, want ze organiseren regelmatig leuke activiteiten door Almere!

Door Susanne Verdonk