Stokje doorgeven: Het Waterloopbos. De favoriete plek van dijkgraaf Hetty Klavers.

14 juni 2018
Mijn favoriet ‘kidsproof’ plek in Flevoland is het Waterloopbos in de Noordoostpolder. In dit bos kunnen jong en oud allerlei waterwerken ontdekken. Het Waterloopbos is een historisch openluchtlaboratorium waar ongeveer 30 watermodellen in het bos liggen. De oudste modellen zijn in de jaren 50 van de vorige eeuw in het Waterloopbos getest en onderzocht. Zo deden ze onderzoek naar de Deltawerken in Zuid-West Nederland, maar ook waterwerken uit andere landen zoals de haven van Lagos.
waterwerk

In dit bos kun je drie verschillende routes lopen die je langs deze mooie waterwerken brengen. De natuur heeft zijn werk gedaan, tijdens je wandeling zie en hoor je het water lopen. Bij elk waterwerk staat een bord met de uitleg van de modellen en welke beestjes hier leven. Voor de allerkleinsten is een stippenpad aangelegd. Langs het pad vertelt het lieveheersbeestje over zichzelf en waar hij leeft. In het klimrek kunnen kinderen klimmen en klauteren. Na een mooie wandeling kun je een kijkje nemen in het bezoekerscentrum. Daar staat de koffie of thee voor je klaar. In het centrum kun je je natuurkennis testen of kun je een digitale dijk bouwen. Ook kun je via een koptelefoon bijzondere verhalen van de techniek uit het verleden en de prachtige natuur van nu beluisteren.

 

Dit bos is nog steeds in ontwikkeling. Natuurmonumenten wil de komende tien jaar maar liefst tien modellen restaureren zodat de geschiedenis levend wordt gehouden. Voor kinderen komt er een groot waterspeelmodel in 2019. Nog meer speel- en loopplezier voor jong en oud. Voor mij is dit een mooi bos, omdat het goed laat zien hoe belangrijk de ingenieurskunst voor Nederland. En misschien wil je na een bezoek aan het bos wel ‘waterwerker’ worden en ga je een technische opleiding volgen. En dat is belangrijk omdat we veel waterwerkers nodig hebben in de toekomst.

 

Ik geef het stokje graag door aan Co van den Heuvel en ben benieuwd naar haar favoriete ‘kidsproof’ plek op Urk.