Kidsproof blogTerug

Leuke kinderactiviteiten net over de grens

27 januari
Kom dat zien, pret voor elk mens. Tien leuke uitjes nét over de grens.
Oh! Wat zijn er toch veel leuke dingen te ondernemen met kinderen. We hebben er bijna een paar extra levens voor nodig. Zo is een dagje uit buiten Nederland écht de moeite waard. Hier zijn tien geweldige erop-uitjes nét over de Zuid-Limburgse grens. De amusatie! Viel spaß!


1. Modemuseum Hasselt

Ben jij een echte fashionista?

Iedereen draagt kledingstukken en schoeisels. Waar baseren we die keuzes op?
Aan de hand van spannende vragen, toffe spelletjes en te gekke opdrachten geniet je samen met hele gezin van Modemuseum Hasselt in Hasselt, en leer enorm veel over de kleding en couture die versierd zijn met parels, pluimen, steentjes, schelpen, pailletten, borduursels en nog talloze andere decoraties. Leer hoe je accessoires het beste kunt gebruiken, word één met mode en kom naar de expo SMUK.
     Het verhaal van SMUK start in 1700, dé eeuw waarin heren zichzelf rijkelijk begonnen uit te dossen met gedecoreerde kledingstukken. Met SMUK reis je langs de industriële revolutie... wat voor impact dat die op modewereld? SMUK vertelt over de experimentele- en technische snufjes, de rol van socio-economische factoren en de visuele- en ethnische waarde van mode. Deze expositie schenkt een juweel aan kennis.
     Dus, houd jij van mode? Van ontwerpen? Verstel je graag je eigen kleding? Creëer je met liefde je eigen ‘look’ en droom je over een carriëre in de modewereld? Dan is dit museum nét over de grens een waar paradijs.
Weet je trouwens wat “iemand uit de loog borstelen” betekent? Dat je hem nieuwe kleren geeft. Ken je nog meer spreekwoordennen gezegdes met kleding(stukken)? Een leuk denk-spelletje voor onderweg naar dit meest originele uitje.

 

2. Saraland

De dag heeft niet genoeg uren voor dit geweldige speelland.

Een one-stop shop voor het complete vermaak van je kind(eren), en een dagje waar ze niet genoeg van kunnen krijgen. Saraland zorgt voor zóveel plezier dat jullie waarschijnlijk 13 uren slapen om bij te komen.
     Saraland in Houthalen-Helchteren biedt drie soorten vermaak aan:
- Spelen in de Kidsvalley: een indoor speeltuin van 7500 vierkante meter, met maar liefst 25 glijbanen, vele grandiose speeltoestellen én Tom’s Herberg (horeca-gedeelte mét gratis WiFi). De binnenspeeltuin is omheind dus ouders / verzorgers kunnen, net zoals de spelende en lachende kinderen, heerlijk genieten van het dagje uit.
- Zwemmen in Aquapolis, hét indoor zwempaleis met een magisch kabouterbad voor de mini’s en een zwemgedeelte met vier mega-coole, supersnelle glijbanen voor de grotere wereld-ontdekkers.
- Mini-Golfen in de ondergrondse Mijn: op zoek naar de diamantenschat in 1,5 uur. Wie lukt het de laagste score te krijgen na 18 holes?3. Bilzen mysteries

Haal de speurneus in jullie naar boven.

Speel het nagelbijtend-spannende spel waar iedere minuut telt en elke aanwijzing belangrijk kan zijn. Ontrafel onder de dekmantel der duisternis ‘Het Verhaal’ of ‘Het Complot’ in een tijdsreis langs de middeleeuwen en een verschrikkelijke brand. In Bilzen Mysteries in Bilzen (België) neemt Heer Biesen je mee langs de 800 jaren-lange geschiedenis van het kasteel-landgoed Aden Biesen, inclusief ál haar diepste geheimen.
     Er is iets vreselijks gebeurd en het is jouw taak om de waarheid te achterhalen. Gewapend met een tablet ga je de uitdaging aan. Speciale beeld-, klank- en lichteffecten maken deze huiveringwekkende wandeling wel héél echt.
4. Source O Rama

Water, de bron van het leven. Chaudfontaine. Zegt die naam je iets?

Juist ja, Chaudfontaine, een flesje water! Je krijgt ‘m in het restaurant, ‘t café, in de supermarkt...
Een trip naar Source O Rama in Chaudfontaine in België neemt je mee naar de waterbron en leert je alles over de kringloop van het water.
     In het Waterhouse vind je de waterloop: tijdens deze rondleiding ontdek je het essentiële belang van water voor ons lichaam en de natuur om ons heen. Je ziet fonteinen en (letterlijk) émmers water. Volg het wonderlijke traject van een waterdruppel in de 4D-simulator en geniet aansluitend van een prachtige aquamusicale opvoering.
     Source O Rama is tweeledig want met haar Arthouse tracht het museum kinderen niet alleen bewust te maken van de magische krachten van water, maar ook om het kust-bewustzijn van kinderen aan te wakkeren en te stimuleren. Ziel-strelende werken van prominente artisten uit de twintigste eeuw hebben in Het Arthouse een mooi plekje in een fantastische tentoonstelling. Kinderen leren hier over grootheden zoals Picasso, Matisse, Chagall, Miró, Folon, Braque, Magritte en Dali.
5. Blotevoetenpad Zutendaal

Back to basic, wroeten met blote voeten...een zalige, ontspannende wandeling.

In Zutendaal in België vind je Blotevoetenpad Zutendaal. Het pad is maar liefst 3 kilometer lang. Schoenen, sandalen, slippers en sokken zijn uit den boze. Zelfs hoge hakken worden geweigerd. Neem dus je blote voeten mee en ervaar de pure weldaad en vrijheid die de natuur te bieden heeft. Je trotseert hout, stenen, boomsnippers, leem en water, die elk jouw zintuigen prettig zullen prikkelen.
Ook is er een hangbrug (wie durft?) een doolhof (leuk voor tikkertje) en een uitkijktoren (handig voor diegene die al 500 meter vóór lagen, ha ha).
Kom snel langs!6. Entomopolis

Voel jij ze al kriebelen, met al die intrigerende insecten om je heen?

In Zutendaal kun je ook Entomopolis bezoeken (goed te combineren met de het 3-kilometer-lange blotevoetenpad). Dit is een mega-leerzaam en interessant uitje waar je van alles leert over insecten.
Spinnen, slakken, kakkerlakken en mieren... ze zijn hier allemaal te bewonden. Je ziet ze niet alleen in levende lijven, je leert op een attractieve manier waarom insecten zo verschikkelijk belangrijk zijn voor onze wereld. Entomopolis geeft insecten het respect dat ze verdienen. Jij ook? Je stapt een wereld binnen waarin jij klein bent en de insect gigantisch groot. Je leert over de anatomie van insecten. Ook kun je een kijkje nemen in het bijencentrum en zien hoe bijen geteeld worden. Geintrigeerd?
     Bonus: Bezoekerscentrum Lietenberg (waar Entomopolis de hoofdattractie van is) is een poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, wat ook zeker een bezoekje waard is.7. Dierenpark Alsdorf

Welke dieren kun jij goed natekenen?

Neem een schetsblok mee en daag jezelf uit. Maak er een spelletje van, kunnen de anderen raden welk dier jij hebt getekend? Kun je er een spannend kinderverhaal bij verzinnen?
Tierpark Alsdorf in Duitland is een fantastisch dierenpark en een speeltuin in één. Buiten in de prachtige natuur kun je heerlijk genieten van bijzondere (lieve) dieren, zoals schattige stokstaartjes, en urenlange speelpret.8. Gezinszoektocht Hasselt

Gezellig samen op zoek naar de Langeman.

In Stadsmuseum de Stadsmust in Hasselt komen verhalen tot leven. Dat is allemaal heel erg leuk, maar er zit ook iemand verstopt, en hij moet snel gevonden worden. Zijn naam is Langeman. Niemand weet hoe hij eruit ziet, of waarom hij zich verborgen houdt. Door middel van de verhalen en de collectiestukken die met hem te maken hebben kunnen jullie samen proberen Langeman te vinden. Wie heeft het grootste speurtalent? Dit is leuk voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Je betaalt 1 euro per kind om mee te doen aan de gezinsspeurtocht.
     Het museum heeft een imposante collectie vol met belangrijke Hasseltse kunst (19de en 20ste eeuw), keramiek (Hasseltse keramiekfabriek 1890-1954), zilveren voorwerpen (15de eeuw) en religieuze voorwerpen zoals munten archivalia. Samen schetsen zij het politieke, sociale, economische, religieuze en culture leven in Hasselt.


9. Openluchtmuseum Bokrijk

Spring terug in de schoenen van de mensen van een eeuw geleden.

Bij Openluchtmuseum Bokrijk in Genk (België) wandel je zomaar de geschiedenis is. Of je nu een eeuw achteruit stapt, of slechts zestig jaar terug gaat naar de bruisende Sixties, je ziet het hier allemaal. Ook zijn er (ambachtelijke) demonstraties en (vakmanschap-) workhops om het leven van vroeger nóg echter te laten lijken. Je kunt het museum zelfs per paard en kar bekijken. Je kunt je aankleden als iemand uit 1913 en de fotostudio in duiken. De Duiventoren mag beklommen worden. En het hindernissenparcour is een leuke uitdaging voor jong en oud (6+). Je kunt zelfs een compleet verdwenen polderdorp weer tot leven zien komen. Kortom, er is genoeg te doen.
     Bokrijk nodigt je ook uit om ten alle tijden (gratis) naar de fantastische openluchtspeeltuin te komen. Behalve een prachtig leuk kleuterdorp is er ook een dradencircus en mini-golf en zijn er joekels van glijbanen en buik-kriebelende schommels. Kinderen met een beperking kunnen hier fabelachtig lekker spelen want voor hen zijn er speciale speeltoestellen.
10. Cosmodrome

Het heelal verklennen vanuit je luie stoel. Wat een heerlijke bezigheid.

Is er leven op de maan? Hoe ziet het heelal eruit? Wat zijn hemellichamen? Hoe heeft onze planeet zich ontwikkeld?
Alle ingewikkelde en spannende onderwerpen, slimme vragen en supercoole antwoorden vind je bij Cosmodrome in Genk (België) door middel van allerlei exposities en een 360° show dat stiekem een groots en opwindend ruimteavontuur is. Maak het zelf ook mee en leer alles over de ruimte.
Tip: Heb je al gehoord over de superleuke, orginele grenscadeautjes? Kijk snel hoe jij dat ook kunt doen.