icon-closeLandelijk omniversum week 28-29
icon-closeLandelijk omniversum week 28-29

Eropuit met kinderen over de grens

18 december 2019
Zeven tips voor een geweldig dagje eropuit met kinderen in België of Duitsland.
Een dagje lol met kinderen over de grens? Hoe stoer is het om tegen je vrienden te zeggen dat jij jouw kids even mee naar het buitenland hebt genomen? Living the fast life, samen with kids.
Dat kan makkelijk. Vanuit Limburg duik je zo die stippellijn tussen Nederland en België of Duitsland over. Hier zijn een paar leuke ideetjes voor jouw ideale dagje uit ‘net over de grens’.

Kattenvennen Cosmodrome

Om te beginnen is er Kattenvennen Cosmodrome in Genk (België). Dit is een te gek planetarium, waar natuur, wetenschap en recreatie samenkomen. De vraag is niet, wat kun je hier doen? Eerder, wat kun je hier niet doen? Van wandelen, fietsen (fietsverhuur mogelijk) en minigolf tot leerzame lezingen, spannende shows, workshops, verjaardagsfeestjes, en tentoonstellingen, bij Kattenvennen zul je je niet vervelen. Verken het Nationale Park Hoge Kempen. Hier vind je ook speeltuin De Speelplaneet waar je zelfs kunt paardrijden. Ontdek de Gravitational Waves en het Stenenpad. Met lekker weer kun je er picknicken en in de zomer crossen met je BMX. Maak in het Cosmodrome een ruimtereis tussen de sterren en planeten. Leer over de aarde, de maan en aliens. Een ticket verstrekt toegang tot de 360° ruimteshows, expo ‘De Oerknal’ en de sterrenwacht. Wil je de kindvriendelijke show STERRENSTOF zien, of liever OP ZOEK NAAR DE CHOCOLADEPLANEET? Bezoek de website om alle verwachte shows af te speuren.

Saraland

Binnen spelen, zwemmen en op indoor-minigolf-avontuur diep de buik van ‘De Mijn’? Saraland is dé droom van elk kind die niet buiten in de regen, sneeuw of ongure winterwind wil spelen. Saraland in Houthalen-Helchteren (België) bezit 20.000 vierkante meter aan puur kindergeluk. In ‘De Mijn’ daal je af om 18 super uitdagende holes te spelen – wie weet vind jij de diamanten wel. Het is de grootste indoor minigolfbaan van Europa. Met anderhalf uur heb je al de holes wel uitgespeeld. De binnenspeeltuin ‘Kidsvalley’ is wederom de grootste binnenspeeltuin van Europa. In Tom’s Herberg – het horeca gedeelte - kunnen de ouders / verzorgers die het springen, klimmen en klauteren even overslaan bijkomen van het golfen. De speeltuin is overigens hermetisch afgesloten dus je hoeft niet bang te zijn dat je ’s avonds zonder je kleine spruit(en) naar huis moet. Terwijl jij je uitleeft op de gratis Wifi, genieten de kinderen van de 35 speeltoestellen, de zandbakken, een ‘gunhouse’, een eng spookhuis, de piratenclub, de bouwzone, de kinderbios en al de 25 glijbanen. Het zwemparadijs Aquapolis bestaat uit ‘Het Magische Kabouterbad’ voor de mini’s en een Snelle Glijbanen bad voor de waaghalsen met turbo slides en een familieglijbaan. Spetter en spatter naar hartelust!Drielandenpunt

Met je voeten in drie landen tegelijk staan? In Vaals, op het Drielandenpunt, kun je die te gekke ervaring vastleggen met een (familie-) selfie, gevolgd door een knotsgekke tijd op de altijd-geopende speeltuin. Ook kun je het weerzinwekkend-spannende labyrinth in duiken- pas op voor spuitende watermuren! En is de uitdagende code-krakende speurtocht langs de oude smokkelaars-route iets voor jou? Bij Taverne de Grenssteen of restaurant De Bokkerijder kun je – vooral wanneer het rillend koud is – genieten van iets lekkers én een geweldig uitzicht. Wedden dat jij met dit bijzondere uitje veel ‘likes’ krijgt op Facebook en Instagram? En je kunt wellicht twee extra prikkers in de wereldkaart van je kind(eren) zetten (indien zij nog niet in België en Duitsland waren geweest).


Railbike Limburg

Dit natuurschone uitje is een kostelijk feestmaal voor de ogen, longen én de benen. In ongeveer 40 minuten FIETS je bij Railbike Limburg 6 kilometer spoorweg af, van Munsterbilzen naar Gellik in België, dwars door een fantastisch stukje natuurgebied. Ga deze sportieve uitdaging aan met jouw gezin of met je vriendengroepje. Wie van jullie zal de roodste wangen hebben? De kleintjes kunnen zonder probleem veilig mee in hun eigen Maxi-cosie of autostoeltje. Wie mag er nu met z’n voeten op de pedalen? En hier komt het goede nieuws. Vanaf Gellik mag je nog 6 kilometer terugfietsen, gelukkig wél bergafwaards. Fijn ontstressen, frisse lucht opsnuiven en ongemerkt aan je conditie werken. Na afloop met z’n allen een restaurantje pakken. Wat een heerlijk dagje erop uit zal dat zijn!


Alsdorf

Tierpark Alsdorf in Duitsland maakt ‘aapjes kijken’ wel heel speciaal omdat er naast een groot assortiment dieren ook heel veel speelgelegenheid is om je kind(jes) compleet op los te laten. Ook is er een meer om heerlijk op rond te varen met waterfietsbootjes. Eigenlijk is het een groot speelpark waar ook dieren (in omheiningen) te zien zijn.


Entomopolis

In Zutendaal in België kun je een kijkje nemen in de wondere wereld van de insecten bij Entomopolis. Neem ze onder de loep, vergoot ze, bewonder ze, en leer over hen. Walgt jouw kind van spinnen? Misschien niet meer wanneer hij of zij leert hoe nuttig deze diertjes zijn. En wist je dat kakkerlakken eigenlijk de bosbodem opruimen? Wil je samen met je kleine zien hoe honing gemaakt wordt? In Entomopolis worden de insecten groot en de mensen klein. Ook wordt verteld over de anatomie van deze mini wezentjes, het belang van hen in het dieren- en mensenrijk, en hoe ze zich ontwikkelen. Weet jouw kind welke kever het sterkste dier ter wereld is? Entomopolis is een hemel voor leergierige kinderen die het liefst 719x per dag vragen, “Waarom dan?”. Kom snel kennis maken met deze fascinerende microkosmos.


Bokrijk

Stap terug in de tijd in het Openluchtmuseum van Bokrijk (Genk, België). Reis zo’n 170 jaar af naar de vroegere wereld van traditionele volksspelen, schaapshoeders, met riet bedekte boerderijen en actieve molens. Je mag hier creatief aan de slag in het atelier; je leert hoe men vroeger dingen maakte.
Ook is hier een park waar je kunt waterfietsen, wandelen en vissen. Je kunt bomen en struiken bekijken en herkennen in het Arboretum, en een begeleide wandeling boeken door struwelen en moerasgebied (WIk).
En de speeltuin? Oh, wauw. Die is het hele jaar geopend (en gratis) en staat volgebouwd met megaglijbanen, schommels, een dradencircus, en een kleuterdorp voor je kleintjes. Ook is zijn er kabelbanen, mini-auto’s, minigolf en fantastische speeltoestellen voor andersvalide kinderen. Waar wacht je nog op? Hup! De buitenlucht in!


Tip: een andere toffe manier om de Nederland, België en Duitsland in 1 oogopslag te zien is vanaf de Skywalk Wilhelminatoren in Vaals.