Kidsproof musea op een rij

31 juli 2019
Het woord ‘museum’ kan bij mensen nog de nodige weerstand oproepen; musea zijn saai, je moet er stil zijn en je mag nergens aankomen.

Niets is minder waar. Hoe belangrijk het ook is om kinderen te laten bewegen om hun (fijn-) motorische vaardigheden te ontwikkelen, zo belangrijk is het ook om hen mentaal te prikkelen en uit te dagen.
Tegenwoordig hebben vele musea interactieve gedeeltes, zodat leergierige kindervingertjes niet alleen maar in de broekzakken hoeven blijven zitten. Kidsproof heeft een paar geweldige musea in Limburg voor je op een rij gezet.1. In het centrum van Maastricht ligt het Museum aan het Vrijthof, gevestigd in het voormalige buitenverblijf van Karel V. Als jouw kind geïnteresseerd is in (de kunst van) architectuur en bouwen, dan ben je hier aan het juiste adres. Elke woensdag is er een gratis rondleiding (14:00), en na afloop is het smullen in het museumcafé (Grand Café Maastricht Soiron).

2. In het Natuurhistorisch Museum Maastricht kun je met de kleintjes prachtige ontdekkingen doen over de natuur en haar wonderlijke dieren. Er is een insectenkamer, er zijn mini-fossielen te inspecteren met een heuse microscoop en weten jullie wat nachtdieren uitspoken wanneer de maan hoog aan de hemel staat? Dieren knutselen en tekenen, en nog veel meer kinderactiviteiten. Check hun website voor het actuele programma.3. Hoe zag de wereld er vroeger uit? In wat voor huizen woonden we? Hoe kleedden we ons? Wat voor spelletjes speelden wij, toen er nog geen moderne bordspellen met plastiek vernuftigheden, televisies en spelcomputers bestonden? Kom het zien in het fantastische openluchtmuseum Bokrijk. In de speelschuur kun je traditionele volksspelen uitproberen, én er is een speeltuin.4. Voor kinderen van 11 jaar en ouder is de 360° SHOW 'MARS 1001’ in het Cosmodrome museum een échte must. Ervaar in 52 minuten hoe men in het jaar 2031 voor het eerst op Mars gaat verblijven. Wat kan er nu mis gaan? Voor kinderen van zes jaar en ouder is er een show over James (een penguin) en Vladimir (een ijsbeer) op de Noordpool. Waarom duurt de nacht soms zes maanden? Kom er samen achter. Bekijk na afloop ‘de oerknal-’ en ‘de sterrenwacht’ expositie. Dát wordt een bijzonder uitje.5. Hoe het ook kriebelt en jeukt, en hoe je ook driftig denkbeeldige beestjes webkrabt, na een bezoek aan Entomopolis zullen de kinderen niet zo snel meer klakkeloos over insecten heen fietsen; ze leren hier hoe belangrijk ze zijn voor de mens en de natuur. Fascinerend!

6. Hoe kun je Maastricht het beste leren kennen? In een écht Amerikaanse schoolbus! Hoe stoer is dat? Bekijk snel de City Tour Maastricht website.7. Op een mooie zonnige dag... daal je natuurlijk 6 meter af, de mijnen van C-mine Expeditie in! Ja! Dit interactieve museum leert je alles over (het leven in) de mijnen. Wedden dat julle er slimmer uitkomen? Dit is écht een aanrader, voor ál jullie zintuigen.

8. Op zinderende dagen zoek je uiteraard verkoeling ondergronds. Dan bewonder je de grotten van het zuiden in Maastricht Underground. Voor kinderen van 4-7 jaar zijn er avontuurlijke tochten door de spannende gangenstelsels van de gatenkaas-achtige grotten.

9. We gebruiken het dagelijks, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Bezoek Glasblazerij Gerardo, en zie kunst tot leven komen. Kom demonstraties bijwonen, en leer alles over vloeibaar kristal, hete ovens, en hoe hard je nu eigenlijk moet blazen om kunstig glas te maken.10. “Opdat we nooit vergeten...” Nee, de Tweede Wereldoorlog mag nooit vergeten worden. Hoe hard we vochten voor vrijheid. In het Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek word jij een ooggetuige. Door middel van vele diorama’s, mannequins, authentieke voorwerpen van toen en audiovisuele ondersteuning word je zelf even onderdeel van die verschikkelijke oorlog met al z’n indrukwekkende verhalen.

Nog meer toffe museums vind je op onze kidsproof er op uit pagina!