Kunst met kinderen in Maastricht

3 februari 2020
Kinderen zijn zo heerlijk creatief en zitten vol fantasie en inspiratie. Juist daarom is het zo leuk om met kinderen musea te bezoeken, om het kunstzinnige in hen vrolijk te blijven voeden.
Musea bezoeken is leerzaam én gezellig. Hier zijn drie musea in Maastricht die zeker een bezoekje waard zijn.

Museum aan het Vrijthof

“A picture tells a thousand words”, zegt men toch? Kun je nagaan hoeveel woorden het Museum aan het Vrijthof - nu een prachtig fotografiemuseum - je dan vertellen zal. Tot aan 15 maart wordt hier het werk van de beroemde fotograaf Jimmy Nelson getoond. Zijn expositie ‘Homage to Humanity’, een eerbetoon aan de mensheid, vertelt met omvangrijke en kleurrijke platen het verhaal van imheemse volkeren die dreigen te verdwijnen door de alsmaar slimmer-wordende technologie en de vernietigende effecten van de globalisering.
     Het museum richt zich vooral op maatschappelijke thema’s én op de doelgroep ‘Jongeren’. Voor kinderen zal een bezoek dus niet alleen leerzaam zijn, maar zij zullen zich ook thuis voelen in de sfeer en visie van het Museum aan het Vrijthof.
Van 21 maart tot 30 augustus zullen de foto’s het thema ‘Streetlife’ vertalen met werken van Jamal Shabazz en Hans Rietveld.
     Grand Café Maastricht Soiron neemt het bourgondische genieten voor haar rekening. In dit gezellige museumcafé kun je heerlijk nakletsen over de vele foto’s die jullie net gezien hebben en lekkere dingen bestellen van de typisch Maastrichtse menukaart. Veel plezier gewenst!

Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum steelt de show aan de Maastrichtse skyline. Het museumgebouw is ontworpen door Aldo Rossi en het komt volledig tot zijn recht in het architecturale stadsdeel Céramique.
Met een collectie van meer dan tienduizend objecten kun je hier als kunstliefhebber of kunstverkenner je lol op. Je kunt bijvoorbeeld de middeleeuwse sculpturen uit het Maasgebied ontdekken, vroege Italiaanse schilderkunst bewonderen of een tijdelijke (wisselende) tentoonstelling bekijken. Kijk snel online om te zien wat er nu te bekijken en te doen is, en wat er verwacht wordt.



Marres

Marres is Maastrichts eigen Huis voor Hedendaagse Cultuur, waar ze al 22 jaar kunst vertoont middels geweldige tentoonstellingen en lezingen, alsmede door publicaties en onderzoeken die er in te zien zijn.
Marres is geïnterreseert in de zintuiglijke ontwikkeling, de taal van het lichaam en immersieve omgevingen. Hedendaagse kunst van beeldend kunstenaars, vormgevers, musici, parfumeurs, wetenschappers en koks maken Marres tot een internationaal succes.
     Bekijk bijvoorbeeld ‘Training the Senses’, waar je nieuwe lingo scoort om te begrijpen en te kunnen vertellen over hoe je met je zintuigen nieuwe informatie opslaat en je intuïtie gebruikt. Een andere kijk op leren, dus.
Ook zijn het Marres huis, het restaurant en de openbare stadstuin op zich al een bezoekje waard... zo mooi en statig als ze zijn.
     (En misschien is dit volgende een beetje risqué om voor Kidsproof te schrijven, maar het is zéker niet onbelangrijk. Bovendien is dit één van de tentoonstellingen van Marres. ‘Yes, Please’ (8 maart - 7 juni 2020) is VOOR OUDERS MET (OUDERE) PUBERS:
‘Yes, Please’ is wellicht waardevol en verhelderend om te bezoeken omdat het over de seksuele ontwikkeling gaat- en met name over hoe dit onderwerp tegenwoordig zo makkelijk aan iedereen wordt aangediend- het is zo makkelijk beschikbaar (via tijdschriften, films, series, internet, dating app advertenties). Dit veroorzaakt helaas prestatiedruk bij veel jonge mensen, en velen zijn hierdoor extra onzeker over hun ‘niet-perfecte’ lijf. Veel jongeren denken dat bepaalde (grafische) beelden/ handelingen die makkelijk te zien zijn (internet, films) erbij horen en normaal zijn, iets dat zeker niet zo is.
Misschien kan deze tentoonstelling belangrijke discussies op gang brengen, als je je hier prettig bij voelt, zodat je zorgt dat je kind kan zien hoe het niet HOEFT.) 

Goed nieuws: al deze musea zijn gratis toegankelijk met de Museumkaast. Da’s mooi meegenomen.



Tip: na het museumbezoek van een overheerlijke high tea genieten bij Café Jardin? Dan kan!