Kidsproof blogTerug

Vaders aan het woord: Rick Brouwer over Urk

10 januari
In Flevoland wonen een heleboel leuke papa's! En zij delen hun Kidsproof tips met jou! Rick Brouwer woont met zijn zoontjes op Urk en daar is veel te beleven!
Vader Rick uit Urk
In Flevoland wonen een heleboel leuke papa's! En zij delen hun Kidsproof tips met jou! Rick Brouwer woont met zijn zoontjes Ritske en Liam op Urk en daar is veel te beleven!

"Als trotse vader van twee jonge, enthousiaste jongens (4 en 6 jaar) wil je leuke dingen doen. En dan vooral dingen waar ze hun ei en drukte in kwijt kunnen. Deze dingen zijn op Urk op vele manieren in te vullen. Voor even snel tussendoor ga je lekker naar het park om een balletje te schoppen of gooien. Maar op een zaterdag wil je toch graag dingen doen die een flink deel van de dag vullen. Omdat Urk gewoon in Nederland ligt, heb je natuurlijk te maken met verschillende weersomstandigheden. Maar ook voor de verschillende weertypen vind je op Urk voldoende vermaak.

Met mooi weer maken wij vaak een lekkere wandeling langs de dijk die vervolgens naar het bos van Urk leidt. Het Urkerbos is een flink bos dat na de inpoldering van de Noordoostpolder is aangeplant en is voorzien van verschillende brede paden en kleinere paden. In het midden van dit bos is het Van der Lijn-reservaat. Op dit moment is dit reservaat officieel niet openbaar toegankelijk, maar dat gaat verandering in komen. In het reservaat liggen diverse (flinke) stenen verspreid die in de afgelopen ijstijden in Nederland achter gebleven zijn. Urk ligt namelijk op een lijn van een ijstijd en zou zelfs gevormd kunnen zijn door het vooruitschuivende ijs. Hierdoor is de omgeving van Urk een rijke vindplaats van dit soort stenen en in het reservaat kan je er dus veel bekijken in een mooie natuuromgeving. Het bos zelf is een mooie plek waar ik mijn zonen het belang van de natuur en het onderhouden ervan kan vertellen. Meestal hebben we ook een (vuilnis)zak mee om zwerfvuil op te ruimen als we het tegenkomen om ook zo een bewustzijn te creëren dat we goed op de natuur moeten passen.Soms eindigen we onze wandeling bij het speelbos. Hier zijn allerlei speeltoestellen te vinden waar ze in klimmen en klouteren. De kabelbaan is een favoriet vanwege het water waar de kabelbaan overheen gaat. Ook is er een heerlijke waterplas waar ze lekker in het water spelen en waterloopjes mogen maken. Het speelbos is een populaire plek voor ouders om met hun kinderen naartoe te gaan waardoor er genoeg vriendjes en vriendinnetjes zijn.

Regent het? Dan gaan we naar het plaatselijke zwembad 't Bun. Niet alleen maar voor de lol, want het is op Urk van groot belang dat kinderen goed kunnen zwemmen. Urk heeft door zijn ligging behoorlijk te maken met water en het is dan ook belangrijk dat kinderen zich kunnen redden in het water. Als aanvulling op de zwemlessen van de oudste en het vertrouwd maken met het water is het zwembad een geweldige leerplek om dit spelenderwijs te doen.
Het zwembad bestaat uit 3 onderdelen. Ten eerste een peuterbad waar de allerkleinsten onder toeziend oog van de ouder(s) lekker kunnen spetteren. In het peuterbad zijn diverse speelelemeneten, zoals bijvoorbeeld een kleine glijbaan, waar de kinderen zich kunnen vermaken. Daarnaast is het speelbad waar iedereen (ook de ouders) zich goed kan vermaken. Er is een stroomversnelling met een bubbelbank en twee leuke glijbanen. Eentje is geschikt voor alle leeftijden en de ander is meer geschikt voor 4 jaar en ouder omdat deze behoorlijk snel gaat. Hier zit ook een systeem ingebouwd die de snelheid registreert zodat er een competitief element aanwezig is. Deze papa probeert toch altijd weer bovenaan te staan met 25km/pu of meer. Als laatste is er nog een wedstrijdbad waarin de ouders eventueel even lekker een baantje kunnen trekken en in vakanties zijn hier ook vaak opblaasbare speelelementen geplaatst. Na het zwemmen hoort een lekker patatje met snack er toch wel bij!Op zondag is er, naast de gratis opties zoals het bos en het speelbos, op Urk niet heel veel te doen. We gaan dan graag naar Avontura in Dronten, het Kabouterbos tussen Dronten en Kampen of Hans en Grietje in Zeewolde. Het Kabouterbos en Hans en Grietje zijn beiden gratis toegankelijk en bieden veel leuke speelelementen voor de kinderen waarbij de ouders lekker op het terras zitten. Op het terras heb je goed overzicht op de spelende kinderen en geniet je van een drankje en een hapje. Meestal sluiten we de dag af met de heerlijke pannenkoeken die je in beide restaurants kunt eten. Super leuk bij Hans en Grietje zijn de ruimtes waar de vloer op en naar gaat en waar de tafels zelfs draaien. Dus voor je het weet heb je de pannenkoek van de ander voor je staan."


Nieuwsgierig naar tips van andere vaders? Lees de tip van Erwin ZwaanMichiel Sterk of Andy Tomasouw.